INFORMATIEVEILIGHEID ONDERWEG
TRAVEL SAFE: DANKZIJ DEZE TIPS GA JE VEILIG OP VAKANTIE
Werken doen we steeds vaker ook buiten kantoor. Onderweg, op een flexplek, in de horeca – zelfs op vakantie. Die flexibiliteit is fijn, maar al die locaties komen wel met hun eigen informatieveiligheidsrisico’s.
Daarom een aantal tips, om onderweg veilig online te zijn – ook privé.
Onderweg werken
Onderweg werken kent zijn eigen risico’s. In de praktijk zien we veel onoplettendheid, snel wat data versturen op de vakantielocatie, even inprikken op die openbare wifi om de zaken bij te kunnen houden – etc.
Dat hoeft niet eens werkgerelateerd te zijn. Denk maar aan het vlug delen van die ene foto op Facebook of Insta, of wat informatie over de route opzoeken. Alledaagse handelingen die toch securityrisico’s kunnen dragen. Neem óók je informatieveiligheidsgevoel mee op vakantie.
Onderstaand alvast wat do’s & dont’s rond informatieveiligheid onderweg. We gaan er verderop op deze pagina wat dieper op in.
Do’s
- Wees informatiebewust en let op met wie,
waar en hoe je je gegevens deelt. - Voorzie mobiele apparaten van
de laatste (beveiligings)updates. - Behandel openbare werkplekken
altijd als openbare ruimte.
Don’ts
- Vermijd gratis software, openbare wifi
en onbeveiligde netwerken. - Draag geen vertrouwelijke documenten
bij je, zeker niet op onbeveiligde usb-sticks. - Hotel boeken of auto huren?
Lever nooit zomaar een kopie van je paspoort in.
Flexwerken & openbare ruimtes
Flexwerken is zo vanzelfsprekend geworden dat je favoriete locaties buiten kantoor erg vertrouwd kunnen lijken. Pas daar mee op, want in de trein, op een vliegveld, bij een koffietentje of op een flexplek kan iemand zo op je beeldscherm meekijken, een deel van je gesprekken opvangen of een blik op dat stapeltje papieren werpen.
Let daarom goed op al je spullen en zorg dat niemand toegang heeft tot jouw gegevens. Gebruik daarnaast nooit een gedeelde computer voor werk, maar log altijd in op je eigen apparatuur én met je eigen verbinding.
Updaten, updaten, updaten: ook onderweg
Veilig werken onderweg en op locatie betekent dat je ook al je mobiele apparaten up-to-date houdt. Want we krijgen ook daar de bekende meldingen: ‘Er is een update beschikbaar’. Vervelend? Besef dan wel dat het vaak gaat om cruciale beveiligingsupdates.
De nieuwste versie van de software is er namelijk niet alleen om het gebruiksgemak te verbeteren of nieuwe mogelijkheden toe te voegen, maar ook om potentiële lekken in de beveiliging te dichten voordat er misbruik van gemaakt wordt.
Ga ook bewust om met de software op je devices. Op een tablet is het bovendien slim om zo min mogelijk apps te installeren. Vooral gratis apps vormen een risico, omdat ze privacygevoelige informatie verzamelen waar ze vaak niet voldoende voor beveiligd zijn.
Vermijd openbare wifi
We zoeken graag bordjes met ‘Free Wi-Fi’, maar dat kunnen we beter afleren. Van wachtwoorden tot privéberichten en van persoonlijke data tot zakelijke documenten, de gegevens op je laptop of smartphone zijn niet veilig op openbare wifi. Hackers komen namelijk relatief eenvoudig binnen via andere verbindingen in hetzelfde onbeveiligde netwerk.
Ook netwerken die wél een wachtwoord gebruiken, zijn niet per se veilig. Wees verstandig en vermijd die daarom ook!
TIP: Gebruik 4G en voorkom automatische verbinding met netwerken. En: een VPN-verbinding (of ‘Virtual Private Network’) versleutelt je internetverkeer, om te voorkomen dat buitenstaanders zomaar toegang kunnen krijgen tot de informatie die je verstuurt of ontvangt. Je kunt daarmee veilig en anoniem internetten, ook op openbare wifi.
Sterke wachtwoorden
Wist je dat het overgrote deel van wachtwoorden nog steeds bestaat uit combinaties zoals ‘123456’, ‘qwerty’ of simpelweg ‘password’..?
Een goed wachtwoord op je mobiele apparaten en persoonlijke accounts is net zo belangrijk als op kantoor. Beveilig al je mobiele toestellen met een sterk en uniek wachtwoord en zorg dat je scherm automatisch vergrendeld wordt als je het apparaat niet gebruikt.
Schrijf wachtwoorden nooit op. Deel ze met niemand, ook niet met je collega’s, maar vertrouw ze toe aan een passwordmanager KeePass of LastPass. Die diensten helpen je bovendien een sterk en veilig wachtwoord te bedenken en zorgen dat al die unieke wachtwoorden voor je verschillende accounts veilig zijn opgeslagen.
Kopietje paspoort
Auto huren of hotelovernachting boeken? Aan de balie wordt gemakkelijk een kopietje van je identiteitsbewijs gemaakt, maar verreweg de meeste dienstverleners hebben daar helemaal geen wettelijke toestemming voor!
Dat is niet voor niets, want je paspoort is een serieuze verzameling van zeer kwetsbare persoonsgegevens. Met name het burgerservicenummer (BSN) en je pasfoto en handtekening zijn gevoelig voor identiteitsfraude. Geef daarom dus nooit zomaar een kopie af.
Hoewel het goed denkbaar is dat je terughoudendheid een discussie met het horecapersoneel of de verhuurder oplevert, kom je vaak een heel eind als je rustig en duidelijk uitlegt waarom je je ID-bewijs niet zomaar wil laten scannen of kopiëren. Zo blijven je gegevens beschermd.
Tot slot: neem de juiste maatregelen
Word je toch overgehaald tot het overleggen van een kopie,
zorg dan dat je maatregelen neemt om het risico
op identiteitsfraude te minimaliseren:
- zorg voor een eigen kopie of scan waarbij
bijvoorbeeld het BSN al is doorgestreept; - zet het woord ‘copy’ of ‘specimen’ én het doel
op het printje, bijvoorbeeld ‘hotel Londen’; - gebruik de KopieID-app van het Ministerie van Binnenlandse
Zaken voor een scan met afgeschermde gegevens; - bewaar nooit een foto of kopie van je ID-bewijs op je laptop of
telefoon, tenzij ook daar BSN, foto en handtekening al zijn afgeschermd.
Over AWAREWAYS
Dagelijks verwerk, analyseer en dupliceer je informatie, maar hoe doe je dat op een veilige en integere manier? AWAREWAYS traint medewerkers van organisaties om in al hun werkzaamheden – maar ook privé – informatiebewust te werken (cybersecurity, privacy, compliance en integriteit).
Door de inzet van experts op het gebied van psychologie, communicatie, gamification, didactiek en design ontwikkelen we awarenessprogramma’s voor organisaties als Heineken, het Stimuleringsfonds, Ministerie van Justitie & Veiligheid, Belastingdienst, Allianz, Schiphol en de Volksbank. In onze aanpak spelen communicatie (storytelling), vormgeving en creativiteit een cruciale rol.