Praktijkvoorbeeld: samenwerking De Volksbank

Een interactieve training waarin de speler écht wordt uitgedaagd

De Volksbank traint haar klanten proactief in het herkennen van cybercrime en oplichting. Samen met Awareways werd een online programma voor consumenten ontwikkeld.

‘Veilig Bankieren’: een interactieve training met oorzaak-gevolg-dynamiek. Lees meer.

Hoe maken we de klant weerbaar?

“We wilden dat mensen op een veilige manier kunnen ervaren wat die criminelen nou precies doen, wat hun acties zijn”, zegt Sanne van Denderen, manager Veilig Bankieren van de Volksbank. Je stapt in een film, wordt aangesproken door een fraudeur en bepaalt in diverse scenario’s de reacties van personages.”

  • De Volksbank traint klanten proactief in security awareness en het herkennen van oplichting
  • Samen met Awareways werd een toepassing speciaal voor consumenten ontwikkeld
  • ‘Veilig Bankieren’ is een interactieve training met gamification én oorzaak-gevolg-dynamiek

“Je leert er – op dit moment – de vijf meest voorkomende vormen van digitale oplichting en fraude herkennen en wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.”

Samenwerking Awareways

Voor de security awareness trainingen van het personeel werkt de Volksbank al geruime tijd met Awareways. “We zijn daar zeer tevreden over en wilden daarom op eenzelfde manier ook onze klanten weerbaar maken.”

“Wij kennen onze klant goed en hebben de kennis over fraude in het betalingsverkeer in huis. Awareways weet alles van gamification en hoe we onze programma’s qua leerervaring continue kunnen verbeteren.”

“Vanuit deze combinatie hebben we een realistische training neergezet waarbij klanten in een veilige omgeving kunnen ervaren hoe criminelen te werk gaan, en oefenen met manieren waarop je dan kunt reageren.”

Veilig Bankieren

“We hopen dat klanten de training net zo gaaf vinden als wij. We verhogen de weerbaarheid én versterken hun rol als sterke schakel bij de bestrijding van cybercrime.”

“We zien bij De Volksbank ook die omgekeerde visie op de menselijke factor in cybersecurity. De medewerker niet als zwakke schakel, zoals je zo vaak ziet, maar als de first line of defence, als stérke schakel in de keten.”

“Vanuit die aanpak hebben we bij onze interne trainingen hele goede resultaten behaald. Dankzij de interactieve programma’s met gamification is de leercurve bovendien veel groter.”

De Volksbank is de eerste bank die haar klanten proactief traint

  • De consumententraining ‘Veilig Bankieren’ is ontwikkeld in samenwerking met Awareways
  • Dankzij gamification voelt de training levensecht

“Je bent onderdeel van een échte ervaring, in plaats van op schoolse wijze kennisnemen van verplichte informatie”

  • In 20 minuten probeert de klant te voorkomen dat een cybercrimineel mensen geld afhandig maakt
  • Klanten krijgen direct terugkoppeling op hun acties en leren zo fraude en oplichting herkennen
  • De training wordt aangeboden bij SNS, ASN Bank en RegioBank en bereikt zo miljoenen consumenten

Doorontwikkelen

“De volgende stap is een effectmeting, maar ook een inhoudelijke doorontwikkeling. De klanttraining is op vijf verschillende personages ingezet, met vijf verschillende modus operandi waar we onze klanten bewust van willen maken. Onze lijst met onderwerpen en strategieën van fraudeurs is langer dan dat, dus we gaan zeker door.”

“Zo kunnen we ook op dit domein maatwerk leveren. Bijvoorbeeld door in te spelen op actualiteiten.”

“Als er straks onvermijdelijk weer een nieuwe manier opduikt waarop klanten worden benaderd, hoe mooi zou het dan zijn om daar binnen enkele weken op in te spelen met een nieuw verhaal in de training?”

Maatschappelijke rol

“Cybercrime is echt een maatschappelijk probleem geworden”, zegt Van Denderen. “Dat zie je terug in alle cijfers, en je struikelt ondertussen over nep sms’jes en nepmailtjes. Deze zijn steeds lastiger om van écht te onderscheiden, omdat criminelen goed inspelen op hele menselijke heuristieken waar wij gevoelig voor zijn. Bijvoorbeeld door een hulpvraag te stellen. Maar als je weet wat hun trucjes zijn, kun je oplichters ontmaskeren.”

“Wij willen graag onze verantwoordelijkheid nemen om te helpen cybercriminaliteit te bestrijden. Dat doen we met technische maatregelen onder de motorkap en door actief te waarschuwen. Maar, we wilden meer doen om onze klanten te helpen weerbaar te worden.”

Ook samenwerken met Awareways?

Bezorgd dat cybercriminelen bij jouw medewerkers een hoge kans van slagen hebben? Bang dat ze vanuit goed vertrouwen op een foute e-mail klikken, of een social engineer niet weten te ontmaskeren? Ongerust dat er niet altijd conform de AVG gewerkt wordt wegens beperkte bekendheid met de privacywetgeving?

De Security Awareness Trainingen van Awareways helpen om informatieveiligheid de nieuwe standaard te maken.

Daarnaast kunnen we ook voor jouw organisatie een trainingsprogramma voor consumenten ontwikkelen!

Meer weten?

Wil je weten wat AWAREWAYS voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op!

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier