World Password Month, a celebration of strong passwords

Wold password day

26 april 2023

World Password Month, Week 4: sterke wachtwoorden zijn uniek

Sterke wachtwoorden zijn uniek. Wat als we allemaal hetzelfde wachtwoord hadden? Voor al onze accounts? Dan zouden we helemaal geen wachtwoorden meer hoeven te gebruiken. Dan kunnen we ook onze deuren openlaten, de combinatiesloten van onze fietsen wegdoen en onze autosleutels in het contact laten…

Awareways staat een hele maand stil bij World Password Day, dit jaar op donderdag 4 mei. Dat doen we door wekelijks een blogje met statistiekwijsheden te publiceren, vanuit de data van onze security awareness programma’s en natuurlijk met betrekking tot wachtwoorden en organisatiecultuur. Welkom bij wachtwoordmaand.

De Vraag

Wachtwoorden zijn zeer waardevol en moeten per definitie uniek zijn om effectief te zijn. Ze geven toegang tot je mail, je digitale werkplek en al je online accounts. Daarom is het cruciaal om sterke, unieke wachtwoorden te bedenken.

Bij datalekken kunnen inloggegevens inclusief gebruikersnaam en wachtwoord openbaar gemaakt worden. Gebruik je dat wachtwoord voor meerdere toepassingen en komen die gegevens bij de verkeerde persoon terecht, dan heeft die toegang to al je accounts.

We vroegen 64.000 mensen of zij op hun werk en thuis hetzelfde wachtwoord gebruiken. Ongeveer 80 procent of 4 van de 5 gaf aan dit bijna nooit te doen. Maar ruim 12 procent, of ongeveer 1 op de 8 respondenten, zei echter dat ze dat nog steeds wél doen. Dat betekent dat zij ofwel in een organisatie werken waar geen helder beleid is om hergebruik van wachtwoorden te voorkomen, ofwel dat zij niet op de hoogte zijn van dat beleid. Optie drie is natuurlijk dat het beleid wel bestaat, maar genegeerd wordt.

Wat is de logica achter deze cijfers?

Infographic | zelfde wachtwoord thuis als op het werk

World password day

Het Antwoord

Wachtwoorden hergebruiken is enorm riskant. Kwaadwillenden kunnen buitgemaakte databases gebruiken om een organisatie te hacken.

De meeste organisaties hebben een beleid om hergebruik van wachtwoorden te voorkomen. Of worden bij dezen geadviseerd om dat te doen!

Een passend beleid vanuit management is nodig om medewerkers bewust te maken van de risico’s, en hen de hulpmiddelen te bieden om zich aan dat beleid te houden. Vaak vereist dat een culturele verandering in plaats van een top-down implementatie. Daarom is communicatie zo belangrijk. Neem de tijd om een nieuwe maatregel in te voeren, maak een plan en betrek de juiste afdeling(en) erbij, zoals marketing, communicatie en HR.

De genoemde afdelingen beschikken over de juiste vaardigheden om de boodschap en het belang van het beleid goed over te brengen. Maak daarom gebruik van hen. Want unieke wachtwoorden zijn een van de sleutels van informatieveiligheid.
Lees ook onze tips voor een effectieve aanpak

Meer inzichten volgende week, op 4 mei: World Password Day!

Neem contact op!

Wil je meer weten over onze visie op en aanpak van security awareness, of ben je benieuwd naar andere informatie?
Neem vrijblijvend contact op!