World Password Month: aandacht voor sterke wachtwoorden

World password month

6 april 2023

World Password Month, Week 1: Sterke wachtwoorden – moeilijk te bedenken, moeilijk te kraken

Een goed en sterk wachtwoord verzinnen vindt iedereen lastig. Logisch, want we hebben zakelijk en privé heel veel verschillende accounts en de eisen voor een sterk wachtwoord lijken alsmaar strenger te worden. Maar die strenge eisen zijn er niet voor niets!

Awareways staat een hele maand stil bij World Password Day, dit jaar op donderdag 4 mei. Dat doen we door wekelijks een blogje met statistiekwijsheden te publiceren, vanuit de data van onze security awareness programma’s en natuurlijk met betrekking tot wachtwoorden en organisatiecultuur. Welkom bij wachtwoordmaand.

De Vraag

Wachtwoorden geven je toegang tot je e-mail, je digitale werkplek en al je accounts online en dus een geliefd doelwit van criminelen. Daarom vroegen we 40.000 mensen in verschillende organisaties (en in verschillende van onze lopende security awareness programma’s) of ze het moeilijk vinden om nieuwe wachtwoorden te bedenken.

De bedrijven achter de 40.000 respondenten hebben we op basis van van het aantal werknemers ingedeeld in kleine, middelgrote en grote organisaties. Klein is tot 750, middelgroot van 751 tot 2.500, en groot alle organisaties met meer dan 2.500 medewerkers.

Over het geheel genomen vond 47,3% in kleine organisaties het moeilijk om nieuwe wachtwoorden te bedenken, terwijl maar liefst 61,1% in grote organisaties toegaf daar moeite mee te hebben. Middelgrote organisaties zaten met 52,1% in het midden.

Wat is de logica achter deze cijfers?

Het Antwoord

Welnu, grote organisaties hebben meestal meer apps en infrastructuur, en vereisen meer authenticaties, waardoor wachtwoordbeheer des te complexer wordt. Werknemers in kleine organisaties zijn ondertussen meer gewend aan het bedenken van wachtwoorden, omdat ze dergelijke faciliteiten ontberen, en hebben dus meer ‘oefening’.

Of, als we het cynischer bekijken, de eisen voor sterke wachtwoorden zijn niet doorgedrongen tot kleine organisaties. Zij kunnen dus gemakkelijk te onthouden wachtwoorden bedenken en hebben minder problemen.

Wat de redenen ook zijn, medewerkers van iedere organisatie doen er goed aan zich bewust te zijn van de risico’s van zwakke wachtwoorden. Management op haar beurt dient zorg te dragen voor begeleiding en hulp zodat medewerkers hun gegevens veilig kunnen houden.

Volgende week meer inzichten! Lees meer over onze cultuurscan en breng de mate van informatiebewustzijn van jouw medewerkers in kaart.

Neem contact op!

Wil je meer weten over onze visie op en aanpak van security awareness, of ben je benieuwd naar andere informatie? Neem vrijblijvend contact op!