Actueel

16 oktober 2019

Wangiri-fraude: opgepast voor dure telefoontjes uit het buitenland

Phishing, het hengelen naar inloggegevens en persoonlijke informatie, is voor cybercriminelen nog altijd een populaire vorm van digitale inbraak. Dat fraudeurs hun doelwitten anno nu ook gewoon ouderwets via de telefoon blijven benaderen, bewijst een huidige opleving van Wangiri-fraude.

Wangiri is een vorm van telefonische oplichting waarbij geprobeerd wordt om mensen terug te laten bellen naar dure betaalnummers in het buitenland, met stevige telefoonrekeningen als gevolg. ‘Wangiri’ is Japans en betekent zoveel als ‘één keer overgaan en stoppen’. De Fraudehelpdesk ontving deze maand veel meldingen over gemiste oproepen uit voornamelijk Noord- en West-Afrika. Neem niet op en bel zeker niet terug!

Leestijd: 2-3 minuten

Wangiri-fraude

Had je in de voorbije periode een of meer gemiste oproepen uit Algerije, Tunesië of misschien Mali of Somalië? Dan ben je zeker niet de enige, want de Fraudehelpdesk wordt momenteel overspoeld met meldingen van gemiste oproepen uit verre landen, en dan met name uit Noord- of West-Afrika. Telecomproviders versturen inmiddels waarschuwingen naar hun klantenbestanden. Wat is er aan de hand?

Wangiri-fraude, vernoemd naar het Japanse ‘wangiri’ wat zoveel betekent als ‘één keer overgaan en stoppen’, is een vorm van vishing of telefonische oplichting. Willekeurige individuele telefoonnummers worden gebeld door een onbekend buitenlands nummer, waarbij de telefoon slechts één keer overgaat. Wie vervolgens terugbelt, krijgt niemand aan de lijn. Sterker nog, de telefoon blijft in de meeste gevallen maar overgaan, of je hoort helemaal niets. De echte verrassing komt later die maand als je je telefoonrekening onder ogen krijgt…

Slimme truc

Wat blijkt? Bij wangiri-fraude word je niet alleen voor de gek gehouden door de beller, maar ook bij het terugbellen. Het lijkt namelijk alsof de telefoon overgaat, maar in werkelijkheid hoor je een bandje met audio van een overgaande telefoon. Uiteindelijk heb je door dat er niemand op zal nemen, maar de kosten zijn inmiddels stevig opgelopen, want je bent verbonden met een duur betaalnummer. Je bent dus slachtoffer geworden van wangiri-fraude.

Helaas is het voor criminelen relatief eenvoudig om met slimme software naar honderdduizenden nummers te bellen. Die halen ze kosteloos van internet om in het wilde weg zoveel mogelijk mensen te benaderen. Het leeuwendeel zal die vreemde oproepen wellicht negeren, maar de oplichters hebben doorgaans vaak genoeg beet om hun pogingen wel degelijk lucratief te maken. Terugbellers krijgen te maken met de hoge kosten van dure servicenummers, die ze vaak zelf kunnen bepalen. Kassa!

Wat kun je doen?

Natuurlijk kun je om allerlei redenen legitiem gebeld worden door een onbekend of vreemd telefoonnummer. Misschien woont er familie in het buitenland, heb je ergens een reservering gedaan of kom je juist terug van een (verre) reis. Maar gaat het om een (gemiste) oproep van een onbekend nummer uit het buitenland, bel dan niet terug. Bij een belangrijk bericht zal er vast een voicemail ingesproken worden, of word je (ook) op een andere manier benaderd.

Let daarbij met name op landcodes die beginnen met een 2 en vervolgens een getal in de tien- of twintigtallen. Verreweg de meeste gevallen van wangiri-fraude die gemeld worden, hebben betrekking op Algerije (213), Tunesië (216), Libië (218) en Mauritanië (222).

Daarnaast is het slim om het nummer te blokkeren. Dat kan bij de meeste smartphones vrij eenvoudig, en bovendien kun je ook je provider inschakelen. Houd er wel rekening mee dat er veel verschillende nummers in gebruik zijn bij deze vorm van oplichting, en er ook steeds nieuwe worden toegevoegd. Het ene nummer blokkeren maakt natuurlijk niet dat je veilig bent voor het andere – dus blijf alert!

Awareways phishing-software

Er is geen kant-en-klare oplossing om alles veilig af te schermen. Niet voor individuele doelwitten van (cyber)fraude, maar ook niet voor organisaties. Security is tenslotte geen product, maar een proces, waarin de tegenpartij bovendien altijd een stap voorloopt. Goed beleid op het gebied van informatiebeveiliging is dynamisch, en evolueert mee.

Awareways phishing-software biedt een online platform waarmee aanvallen op een simpele en kosteneffectieve manier kunnen worden gesimuleerd. We zijn ervan overtuigd dat we met ons team van experts de juiste aanpak hebben om iedere organisatie weerbaar te maken tegen phishing en andere digitale dreigingen.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.