Actueel

2FA voor WhatsApp

5 januari 2022

Voorkom WhatsApp-fraude met 2FA: tweefactorverificatie

Het zijn gouden tijden voor fraudeurs. Oplichters maken gretig gebruik van onderwerpen zoals COVID-19 en de onzekerheid over gezondheid, werk en inkomen. De Fraudehelpdesk start vandaag een campagne om je aan te sporen om de tweefactor-verificatie van WhatsApp te gebruiken. Dat helpt gebruikers te beschermen tegen misbruik van hun account

Bij de nieuwste variant van WhatsApp-fraude doen oplichters namelijk niet alleen bekenden na om je geld afhandig te maken, maar nemen ze ook accounts over. Wat kun je doen?

Leestijd: 2 minuten

WhatsApp-fraude en de Fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk start op woensdag 5 januari een campagne om mensen aan te zetten de tweefactor-verificatie van WhatsApp te gebruiken. Dat helpt gebruikers te beschermen tegen overname van hun WhatsApp-account.

Met de campagne ‘Voer je gesprekken achter slot en grendel’ vraagt de Fraudehelpdesk aandacht voor het beter beveiligen van persoonlijke accounts. Want nog steeds proberen oplichters met een smoesje toegang te krijgen tot WhatsApp-accounts van anderen. Vervolgens kunnen ze uit naam van deze gebruikers andere mensen oplichten.

Hoe werkt het?

Wie op de hoogte is van iemands telefoonnummer én in bezit is van een verificatiecode die bij dat nummer hoort, neemt eenvoudig het account over. Zij hoeven daarvoor alleen WhatsApp op hun eigen telefoon te downloaden en het telefoonnummer en de verificatiecode in te voeren.

Criminelen bemachtigen deze verificatiecode met een smoes, bijvoorbeeld door zich voor te doen als een koper op een handelsplaats die per ongeluk de code naar een verkeerd nummer heeft laten sturen. Ook is het mogelijk de code te bemachtigen via de voicemail van de telefoon van de WhatsApp-gebruiker, wanneer deze niet voldoende is beveiligd.

Het gehackte account wordt vervolgens onder meer gebruikt om bekenden of familie te benaderen voor acute financiële hulp. Het gevaar zit hem er vooral in dat mensen die op die manier benaderd worden geen achterdocht hebben, omdat zij berichten ontvangen vanuit het account van een familielid of bekende. Als je geen toegang meer hebt tot je WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit jouw naam krijgen, is je account overgenomen.

Tweefactorverificatie: wat kun je doen?

Stel voor de zekerheid tweefactorverificatie in om te voorkomen dat een ander het account kan overnemen. Ga daarvoor in je WhatsApp-gesprekslijst naar de 3 puntjes rechtsboven en klik. Kies vervolgens in het menu voor Instellingen, Account en Verificatie in twee stappen. We zetten het hele proces even op een rijtje:

  1. Open WhatsApp
  2. Klik op de drie puntjes rechtsbovenin
  3. Klik op Instellingen
  4. Klik op Account
  5. Klik op Verificatie in twee stappen
  6. Bedenk een 6-cijferige code
  7. Bevestig je 6-cijferige code
  8. Voer een e-mailadres in
  9. Bevestig je e-mailadres
  10. Klik op gereed, het is gelukt!
2FA voor WhatsApp

Aanvullende tips

Is het account overgenomen? Verwijder WhatsApp dan direct van je telefoon en installeer de app opnieuw. Je kunt je account terugkrijgen door in te loggen op WhatsApp en dit te verifiëren met de 6-cijferige code die vervolgens via sms wordt toegestuurd. Zodra je deze sms-code hebt ingevoerd, wordt de persoon die jouw account gebruikt automatisch uitgelogd.

Mogelijk wordt gevraagd een tweefactorverificatiecode te geven. Als je deze code niet hebt omdat je dit nog niet zelf had ingeschakeld, kan het zijn dat degene die je account gebruikte deze stappen heeft ingeschakeld. In dat geval moet je 7 dagen wachten om te kunnen inloggen.

Ook als je zelf nog niet kunt inloggen vanwege die verificatiecode, is de andere persoon uitgelogd van je account zodra je de 6-cijferige sms-code hebt ingevoerd. Geef deze sms-code dus nooit aan een ander door!

Het is tot slot raadzaam om via je telefoon uit te loggen op alle computers. Mogelijk kunnen de fraudeurs namelijk via WhatsApp Web nog meelezen. Ga daarvoor in de WhatsApp-gesprekslijst naar de 3 puntjes rechtsboven en klik. Kies in het menu voor WhatsApp Web. Scroll naar beneden en klik op Afmelden op alle apparaten.

Tot slot

Het kost je hooguit een minuutje om WhatsApp tweefactorverificatie aan te zetten. Slechts één minuutje. Een minimale tijdsinvestering die zeer waarschijnlijk voorkomt dat jij slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, benieuwd naar onze producten en diensten, of op zoek naar andere informatie? Neem dan vrijblijvend contact op!

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier