Actueel

04 June 2021

De Volksbank gaat de cyberweerbaarheid van haar klanten vergroten met een interactieve training van AWAREWAYS

De Volksbank heeft in samenwerking met Awareways een security awareness training voor klanten gelanceerd: Veilig Bankieren. In de interactieve training met gamification gaan zij vanuit spannende filmische scenario’s aan de slag gaan met het herkennen van (en handelen naar!) online oplichting,

De organisatie neemt daarmee als eerste Nederlandse bank het initiatief om haar klanten proactief te helpen hun cyberweerbaarheid te vergroten in de strijd met cyberdreigingen en andere uitdagingen van digitalisering. De primeur ging naar klanten van SNS Bank.

Veilig Bankieren

De Volksbank (SNS, ASN Bank en RegioBank) helpt haar particuliere klanten hun cyberweerbaarheid te vergroten met de online training ‘Veilig Bankieren – Herken Jij de Oplichter?’. In de filmische training ontwikkeld door Awareways ervaren klanten hoe zij benaderd worden door oplichters. In de training volg je als deelnemer het perspectief van verschillende filmpersonages.

De interactieve keuzes in ieder scenario bepalen of het personage de crimineel weet af te weren. Deze trainingsopzet maakt de ervaring persoonlijk en brengt de werkelijkheid dichtbij door de zelfgemaakte keuzes.

Vandaag krijgen klanten van SNS de primeur; de training is vanaf 4 juni te vinden achter de login van de Mijn-omgeving van hun bank. ASN Bank en RegioBank zullen snel volgen.

Interactie en gamification

‘Veilig Bankieren’ is een interactieve training met een spannende oorzaak-gevolg-dynamiek. De realistische scenario’s voelen levensecht, dankzij gamification waarbij je in de huid van verschillende personages kruipt en zelf in controle bent. Klanten krijgen direct terugkoppeling op hun acties, zodat ze spelenderwijs fraude en oplichting leren herkennen – én er naar kunnen handelen.

In 20 minuten probeert de klant te voorkomen dat een cybercrimineel mensen geld afhandig maakt door Hulpvraagoplichting via WhatsApp, internetoplichting via verkoopplatforms, phishing en telefonische oplichting (ofwel spoofing). Ook leren ze hoe cybercriminelen geldezels ronselen en welke gevolgen dat heeft.

Onderstaande video geeft een indruk van de filmische aspecten. | Lees meer op awareways.com/volksbank

De klant als sterkste schakel

Cybercriminaliteit is dagelijkse praktijk geworden”, zegt Sanne van Denderen, manager Veilig Bankieren van de Volksbank. “Je struikelt ondertussen over nep sms’jes en nepmailtjes en het is steeds lastiger om écht van nep te onderscheiden. Maar criminelen gebruiken vaak dezelfde trucjes om mensen te misleiden.”

“In deze interactieve training kunnen klanten persoonlijk in een veilige omgeving ervaren hoe criminelen te werk gaan en oefenen met manieren waarop je dan kunt reageren.”

“We hopen dat klanten dat net zo gaaf vinden als wijzelf. Met deze training verhogen we de weerbaarheid én versterken we de rol van onze klant als sterke schakel bij de bestrijding van cybercriminaliteit. ”

Ook voor jouw organisatie kunnen we een trainingsprogramma op maat ontwikkelen.

Succesvolle samenwerking

Voor de interne security awareness trainingen van het eigen personeel werkt de Volksbank al geruime tijd samen met Awareways. Onze educatieve programma’s weten vanuit de vakgebieden psychologie & gedragswetenschap, gamification en communicatie de awareness te verhogen en effectieve, meetbare gedragsverandering te faciliteren.

“Het is een zeer positieve ontwikkeling dat de Volksbank deze maatschappelijke verantwoordelijkheid écht op zich neemt”, zegt Geertje Veenbergen, directeur van Awareways. “We zijn trots dat we daaraan mogen bijdragen.”

“De bank neemt het voortouw om ook haar klanten bewust te maken van de kwetsbaarheid en waarde van informatie. Door hen op interactieve en persoonlijke wijze te leren om dagelijkse beveiligingsrisico’s te (her)kennen, én daar op de juiste manier mee om te gaan.”

Ook samenwerken met Awareways?

Bezorgd dat cybercriminelen bij jouw medewerkers een hoge kans van slagen hebben? Bang dat ze vanuit goed vertrouwen op een foute e-mail klikken, of een social engineer niet weten te ontmaskeren? Ongerust dat er niet altijd conform de AVG gewerkt wordt wegens beperkte bekendheid met de privacywetgeving én de implicaties? De Security Awareness Trainingen van Awareways helpen om informatieveiligheid de nieuwe standaard te maken.

Dat betekent dat medewerkers zelf de verantwoordelijkheid nemen op het gebied van informatieveiligheid, het juiste gedrag vertonen met betrekking tot (cyber)risico’s, én proactief om advies vragen. Met andere woorden, geen extra verplichting of een nieuw vinkje in de categorie compliance, maar een cruciaal onderdeel van professioneel werken.

Daarnaast kunnen we natuurlijk ook voor jouw organisatie een trainingsprogramma voor consumenten ontwikkelen. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.