17 januari 2024

Veilig werken in 2024: 5 psychologische tips om je voornemens te laten slagen

Hoe gaat het met je inspanningen om veilig te werken in het nieuwe jaar, na ruim twee weken in 2024? Trouw blijven aan veilig gedrag kan uitdagend zijn. Elke intentie begint met het voornemen om jouw informatie actief te beschermen. Helaas stellen we onze goede bedoelingen vaak uit of vergeten we ze. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunnen helpen om veilig werken vol te houden.

Hier zijn vijf psychologische tips, van psychologen Za-Zie Kuipers en Sjoerd van Veldhuizen, die je kunnen helpen om je intenties werkelijkheid te laten worden:

Een illustratie die laat zien dat 1 op de 3 medewerkers nooit op een phishing link klikt.

Maak gebruik van implementatie-intenties

Implementatie-intenties zijn een krachtig hulpmiddel bij het stellen van doelen. Het concept is om je doel zo specifiek mogelijk te maken.

In plaats van vaag, zoals “Ik ben van plan om veiliger om te gaan met gevoelige gegevens”, zou je kunnen zeggen: “Elke keer als ik mijn werkplek verlaat lock ik mijn scherm met de sneltoetsen Windows-logotoets + L.” Deze strategie verandert abstracte doelen in concrete acties, waardoor ze gemakkelijker te bereiken zijn.

Kleine stapjes – Kleine gewoontes

Het idee van kleine gewoontes is om je veiligheidsdoel op te splitsen in de kleinste mogelijke acties. Begin bijvoorbeeld met het zichtbaar dragen van je bezoekersbadge in plaats van grote veranderingen zoals ik volg alle veiligheidsprotocollen strikt. Deze kleine gewoontes zijn gemakkelijker op te nemen in je dagelijkse routine dan grote, abstracte doelen. Na verloop van tijd kunnen deze kleine gewoonten leiden tot een veiligere werkomgeving.

Schrijf het op

Onderschat de kracht van opschrijven niet. Het opschrijven van je intenties, ik gebruik altijd mijn wachtwoordkluis, maakt ze concreet en tastbaar. Bewaar je geschreven intenties op een plek waar je ze dagelijks ziet, in een notitieboekje of als achtergrond op je computer. Deze visuele herinneringen houden je gefocust en gemotiveerd.

Deel je intenties

Deel je intenties met je collega’s. Dit creëert een gevoel van verantwoordelijkheid en stelt een sociale norm. Als de mensen om je heen weten dat veilig werken belangrijk voor je is, voel je je meer gemotiveerd om eraan vast te houden.

Reflecteer erop los

Je intenties zijn niet in steen gebeiteld. Het is belangrijk om regelmatig te reflecteren op je gedrag en doelen. Wees bereid je intenties aan te passen indien nodig om aan te passen aan nieuwe omstandigheden of inzichten.

Het integreren van deze vijf tips in je dagelijkse werk kan je kansen aanzienlijk vergroten om veilig werken werkelijkheid te maken. Onthoud dat het verbeteren tijd kost. Wees geduldig, je hebt ook niet in één dag veilig leren auto rijden.

Succes!

Wil je meer weten, neem dan direct contact met ons op.
Stuur een e-mail of laat je gegevens achter via het contactformulier.

Werk samen met Awareways aan je goede voornemens: wij helpen je om de cyberconditie van jouw organisatie te verbeteren in 2024.

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier