Actueel

12 augustus 2019

5 tips voor veilig flexwerken

Nederlanders doen hun werk steeds vaker buiten kantoor, want flexwerken is in toenemende mate populair. Kantoormedewerkers die dat doen zijn daardoor in de afgelopen twee jaar naar eigen zeggen gelukkiger en productiever geworden. Dat stellen althans de onderzoekers van Citrix.

Een derde van de Nederlandse kantoormedewerkers zit elke dag achter hetzelfde bureau, maar van de resterende 66,5 procent is ruim de helft (53,6 procent) in de afgelopen twee jaar steeds meer buiten kantoor gaan werken. 36 procent doet het nog net zoveel als voorheen, en slechts 10,3 procent is weer vaker op kantoor te vinden. Maar zijn ze buiten kantoor ook met informatieveiligheid bezig? We geven 5 tips voor veilig flexwerken.

Leestijd: 3 minuten

Onderzoek flexwerken

Werk en privé gescheiden houden is belangrijk, vindt 66,8 procent van de respondenten uit het onderzoek van Citrix. Toch geeft 73 procent aan dat geregeld elders kunnen werken een positief effect heeft op hun werk-privé balans. Werknemers uit alle gezinssituaties, leeftijdsgroepen en functieniveaus geven aan dat ze er gelukkiger van worden (66,4 procent) en dat het hun productiviteit ten goede komt (63 procent).

Ruim de helft van de respondenten (51,9 procent) zegt dat ze, door vaker buiten kantoor te werken, een minder vast ritme in hun leven hebben, maar slechts een minderheid (minder dan 15 procent) geeft aan daar negatieve effecten van te voelen. Buiten vaste werktijden werken (thuis of op kantoor) vindt bijna twee derde van de werknemers (60,6 procent) wél een probleem.

Ruim de helft van de medewerkers (55,7 procent) voelt zich door de werkgever gestimuleerd om buiten kantoor te werken. Aan de techniek zal het daarbij niet liggen; 84,6 procent zegt voldoende technische ondersteuning te krijgen om elders te werken, en 62,1 procent mag er desgewenst ook eigen apparatuur voor gebruiken; slechts een kwart (25,2 procent) moet daar vooraf van de werkgever toestemming voor vragen. 55,8 procent gebruikt juist liever geen eigen apparaten voor het werk. Dat is misschien maar goed ook, want 41,6 procent noemt de eigen apparaten een beveiligingsrisico voor de werkgever. Toch kiest een kwart van de werknemers wél voor eigen apparaten, deels omdat die ‘prettiger werken’ (24,5%), maar ook omdat die sneller zouden zijn (25,6 procent).

1. Flexwerken? Pas op voor schijnveiligheid

Een groot gedeelte van beveiligingsincidenten vindt plaats op de werkvloer. Dat geldt niet alleen voor je eigen werkplek op kantoor, maar ook voor gedeelde ruimtes zoals de vergaderzaal of de kantine en vooral ook voor flexplekken buiten de deur.

Zo’n gedeelde werkplek kan een gevoel van schijnveiligheid geven. Behandel openbare werkplekken daarom altijd als openbare ruimte, en stem je werkzaamheden er op af. Wees je bewust van je omgeving en wie er in de buurt zit, let goed op je spullen en zorg dat niemand toegang heeft tot jouw gegevens. Gebruik daarnaast nooit een gedeelde computer voor werk en wees alert op je omgeving wanneer je in het openbaar telefoongesprekken voert.

2. Houd je software goed up-to-date

Ding! Ding! Weer een melding van je telefoon of laptop: ‘Er is een update beschikbaar’. Vervelend? Besef dan wel dat het vaak gaat om cruciale beveiligingsupdates die je het best zo snel mogelijk installeert.

De nieuwste versie van de software is er namelijk niet alleen om het gebruiksgemak te verbeteren of nieuwe mogelijkheden toe te voegen, maar ook om potentiële lekken in de beveiliging te dichten voordat er misbruik van gemaakt wordt. Pas die oplettendheid ook toe op al de apparaten die je buiten kantoor gebruikt.

3. Gebruik veilige software

Bewust omgaan met de software op al je devices betekent dat je je apps updatet zodra er een nieuwe versie beschikbaar is – maar wees ook kritisch op wat er zoal op je mobiele toestellen te vinden is.

Vooral gratis apps vormen een risico, omdat ze privacygevoelige informatie verzamelen waar ze vaak niet voldoende voor beveiligd zijn. Bovendien worden advertenties in apps, toch de manier om die software gratis te houden, soms misbruikt om virussen door te geven. Installeer daarnaast nooit illegale software of software van onbetrouwbare bron.

4. Vermijd openbare wifi

Is het gebruik van openbare wifi nog steeds een slecht idee? Dat hangt ervan af, zeggen de beveiligingsexperts. Versleuteling heeft surfen op het web veiliger gemaakt, maar nog altijd niet zonder risico’s. Van wachtwoorden tot privéberichten en van werkdocumenten tot persoonlijke gegevens, documenten op je laptop of smartphone zijn relatief eenvoudig te benaderen als je verbonden bent met openbare wifi. Hackers kunnen als ze dat willen namelijk gemakkelijk een ingang vinden bij andere verbindingen binnen hetzelfde onbeveiligde netwerk.

Ook de netwerken die wél een wachtwoord gebruiken, zijn niet per se veilig. Door bewust te zijn van de gevaren en slim om te gaan met de instellingen van je smartphone of tablet – voorkom bijvoorbeeld automatische verbinding – kun je die risico’s verkleinen. Toegang tot een bedrijfsnetwerk vanaf zo’n locatie is natuurlijk helemaal uit den boze – vertrouw liever op de 4G-internetverbinding van je telefoon.

5. Scherm je verbinding af met een VPN

VPN staat voor ‘Virtual Private Network’, een privénetwerk tussen twee of meerdere apparaten. VPN-apps zorgen voor een verbinding waarbij al je internetverkeer versleuteld wordt om te voorkomen dat buitenstaanders zomaar toegang kunnen krijgen tot de informatie die je verstuurt of ontvangt. Je kunt daarmee veilig en anoniem internetten, ook op een openbare wifi.

Virtuele private netwerken versleutelen alle gegevens die heen en weer reizen vanaf jouw apparaat. Ze bieden daarmee een goede bescherming tegen bijvoorbeeld man-in-the-middle aanvallen.

Vergrendel je scherm ook met een wachtwoord zodra je je werkplek verlaat. Dat is wellicht niet zo van toepassing voor thuis, maar in kantoorsituaties vinden we hem altijd terug in de bekende ‘golden rules’ of cybersecurityregels, en dat geldt zéker wanneer je in een openbare gelegenheid aan het werk bent. Een ontgrendelde computer is namelijk als een open deur: je kunt zo naar binnen. Iemand die kwaad wil, heeft meteen toegang tot je bestanden en kan binnen seconden vervelende software installeren of iets uit jouw naam versturen.

Pas op met een kopietje paspoort

Tot slot nog een laatste tip. We noemden er 5 in de kop van deze blog, want nummer 6 gaat eigenlijk verder dan flexwerken en geldt vooral voor het huidige out-of-office seizoen van de vakantieperiode: veilig gebruik van je paspoort of identiteitsbewijs. Dat document is uiteindelijk toch de meest voor de hand liggende ‘verzameling’ van zeer kwetsbare persoonsgegevens. Vooral je burgerservicenummer (BSN), pasfoto en handtekening zijn gevoelig voor identiteitsfraude. Aan de balie van een hotel wordt gemakkelijk een kopietje gemaakt, maar daar hoef je als gast niet mee in te stemmen – verreweg de meeste dienstverleners hebben daar geen wettelijke toestemming voor.

Word je toch overgehaald tot het overleggen van een kopie, zorg dan dat je een aantal maatregelen neemt om het risico op identiteitsfraude te minimaliseren:

  • zorg voor een eigen kopie of scan waarbij het BSN al is doorgestreept;
  • zet het woord ‘copy’ én het doel op het printje, bijvoorbeeld ‘Hotel Berlijn’;
  • gebruik de KopieID-app voor een scan met afgeschermde gegevens;
  • bewaar nooit een foto of kopie van je ID-bewijs op je laptop of telefoon, tenzij ook daar BSN, foto en handtekening al zijn afgeschermd.

Awareways e-learning Integriteit

Integriteit is belangrijk voor organisaties. Wanneer een organisatie integer is, heeft zij het vertrouwen van de samenleving en van haar klanten. Ook voor de medewerkers is het daarom belangrijk om bewust te zijn van integer handelen – binnen en buiten kantoor.

Een integer persoon houdt zich aan de heersende normen en waarden en is eerlijk en betrouwbaar. Normen en waarden veranderen echter door de jaren heen. Corruptie, fraude en diefstal zijn snel te herkennen als schending van de integriteit. Maar hoe zit dat met zaken als wangedrag en intimidatie? Wanneer is er sprake van een integriteitsconflict en hoe ga je hiermee om? Het is belangrijk om je continu bewust te zijn van deze veranderingen en de invloed die dat kan hebben op de uitoefening van functies.

Je leest hier meer over de online leermodule Integriteit.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.