Actueel

30 mei 2022

Communicatie: de beslissende factor in een succesvolle awarenesscampagne

Creatieve communicatie is een belangrijk onderdeel in de dienstverlening van AWAREWAYS. Communicatie loopt namelijk als rode draad door een security awareness campagne heen. Dé manier om het onderwerp op een positieve en opvallende manier onder de aandacht te brengen.

Onze experts ontwikkelen krachtige concepten als kapstok voor jouw volledige campagne. Voor alles van een eenmalige guerrilla-actie tot uitgebreide communicatiecampagnes kun je bij ons terecht

Deze campagnes, waarvoor de fundering wordt gelegd door onze cultuurscan, vormen de basis om informatiebewustzijn met betrekking tot security en privacy te verhogen, maar ook om gedrag structureel te veranderen. Het voornaamste doel van bewustwordingscampagnes is namelijk het beïnvloeden van de adoptie van veilig gedrag. Voor een effectieve beïnvloeding is echter meer nodig dan informatieverstrekking alleen. In deze blog kijken we daarom naar dé bepalende factor van een awarenesscampagne die succesvol tot gedragsverandering moet leiden…

Communicatie, Communicatie, Communicatie

Natuurlijk, er zijn verschillende onderdelen die in aanmerking kunnen komen voor de hoofdrol in een succesvolle campagne. Er is überhaupt niet slechts 1 factor, want informatieveiligheid is een proces, en geen product waarin die ene variabele bepalend is. Dat betekent dat we verschillende interventies op jouw organisatie loslaten.

Een echt goede communicatiecampagne vertelt over veel meer dan alleen gedrag dat mensen wel of juist niet moeten vertonen. Bij het creëren van een interne campagne kijken we naar het DNA van de organisatie, de motivatie van mensen om daar te werken, de thema’s die het meest spelen op het gebied van informatieveiligheid en nog veel meer. Al deze ingrediënten vormen we om in een pakkende communicatiecampagne die aansluit bij de organisatie op een vernieuwende manier.

Het geheel is meer dan de som der delen: dat is het effect van herkenbaar en eenduidige communicatie. Een communicatieconcept dient als kapstok voor alle boodschappen, waaronder de interventies in relatie tot informatiebeveiliging, privacy en/of integriteit.

Communicatiecampagnes van AWAREWAYS

Het effectief aanleren van nieuwe vaardigheden kan leiden tot het voorkomen van risicovol handelen en het stimuleren van veilig gedrag. Tegelijkertijd is er een brede discussie over bewustwordingsprogramma’s. In veel gevallen vragen ze namelijk veel inspanningen en vaardigheden van de doelgroep, terwijl de maatregelen geen echte resultaten opleveren. Dat komt door een aantal valkuilen, waaronder een onbegrip over wat veiligheidsbewustzijn daadwerkelijk is. Daarnaast is er vaak gebrek aan aantrekkelijke en geschikte materialen.

Een hoofdrol in effectief beleid is weggelegd voor communicatie. In algemene zin: de mate waarin medewerkers effectief aan de slag kunnen met en betrokken raken – én blijven! – bij cybersecurityprogramma’s binnen een bedrijf. Door in te spelen op wat er binnen een organisatie nodig is. Ligt je uitdaging bij de sociale norm, dan gebruiken we die om een positievere norm te presenteren en zo mensen meer richting veilig gedrag te sturen. Voelen mensen zich niet in controle als het gaat om veilig werken? Dan gaan we de mensen meer kracht geven en daar de tone of voice op aan te laten sluiten.

Custom managed security awareness

AWAREWAYS houdt jouw organisatie een spiegel voor met een pakket op maat. Ons custom managed security awareness programma wijst op uitdagende wijze op kwetsbaarheden, reikt oplossingen aan en beloont veiliger gedrag. Door de inzet van experts in psychologie, storytelling, gamification en didactiek dringen we door tot de kern en boeken we meetbaar resultaat.

We gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Cultuurscan

Onze cultuurscan is een beproefde methode om volwassenheid van informatiebewustzijn te meten, analyseren én verhogen. Ook levert het een duidelijk beeld op van de organisatiecultuur en -behoeften. We leveren namelijk geen generieke producten, maar ondersteunen de volledige uitvoer van een awareness campagne die perfect past bij jouw medewerkers en het doel van de interventie. Samen bereiken we meetbare gedragsverandering en maken we mensen de sterkste schakel.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan vrijblijvend contact op.

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier