Actueel

14 februari 2017

Spraakbediening en spionage, hoe zit dat?

We omarmen spraakbediening en digitale huishoudhulp, want adoptie van digitale assistentie zoals Siri, Alexa en Google Assistent is met 47 procent gestegen – ondanks toenemende bezorgheid over de veiligheid ervan. Dat blijkt uit het rapport “State of Digital Lifestyles” van Limelight Networks.

Uit het onderzoek onder consumenten in negen landen blijkt dat de adoptie van digitale apparaten toeneemt, maar dat er nog steeds frustraties bestaan over de prestaties en veiligheidsproblemen.

Leestijd: 2 minuten

State of Digital Lifestyles

Digitale assistenten zoals Amazon Alexa en Google Home worden steeds populairder: 28 procent van de consumenten heeft er één in huis, zo blijkt uit het rapport State of Digital Lifestyles. Dat is een stijging van 47 procent in het afgelopen jaar.

Hoewel het gebruik groeit, zijn consumenten er evenwel niet aan vergroeid: meer dan 65 procent zegt bereid te zijn om hun digitale assistenten een weekje op te geven, terwijl 26 procent er gerust permanent afscheid van wil nemen. Vergelijk dat met dezelfde vraag over smartphones: 48 procent gaf aan niet te kunnen stoppen met het gebruik van hun mobiele telefoons, zelfs maar voor één dag, terwijl slechts 7 procent ze voorgoed zou kunnen opgeven.

De groei van de digitale technologie heeft geleid tot nieuwe problemen, met bijna de helft (46 procent) van de ondervraagde consumenten die melden dat ze zich meer zorgen maken over persoonlijke informatie die online wordt gestolen dan een jaar geleden. Bij digitale assistenten gaf 47 procent van de wereldwijde consumenten aan zich zorgen te maken over de privacy van gegevens.

Spraakbediening en slimme speakers

Spraakbediening is niet nieuw. Siri verscheen bijna tien jaar geleden al op het toneel en debuteerde in 2011 in de iPhone 4S. Vijf jaar later verwerkten de servers van Apple zo’n twee miljard verzoeken per week. Ook handsfree bediening van radio en navigatie in de auto is al wat langer mogelijk.

De laatste twee jaar heeft digitale assistentie via spraakbediening echter een serieuze vlucht genomen, door een willekeur aan nieuwe mogelijkheden en toepassingen. De meest in het oog springende is de slimme speaker: luidsprekers die je bedient via bijvoorbeeld Google Assistant of Amazon Alexa, en die tevens fungeren als een middleman in je complete home entertainmentsysteem. Ze spelen je muziek af, maken je notities, lezen je agenda of de weersvoorspellingen voor, beantwoorden legio vragen waar je normaal gesproken Google op los zou laten en bedienen zelfs je gordijnen, thermostaat, verlichting of airconditioning. Functionaliteit die we in steeds meer smarthome-apparatuur zien.

Digitale assistenten en privacy

Uiteraard komen we met dat laatste ook weer op het vlak van privacy. Want om effectief en efficiënt te kunnen communiceren met je apparatuur, moeten de microfoons constant op standby staan. En dus continu met je meeluisteren. Een activatiewoord of een knopje om je apparaat ter attentie te roepen gaat immers ten koste van de gebruikerservaring en het gemak, en maakt vervolgvragen bovendien lastig.

Maar dan komt de vraag die ons momenteel bezighoudt: willen we wel dat Apple, Amazon en Google met ons meeluisteren? Wat gebeurt er met al die data? En willen we dat opgeven voor een stukje gemak?

Apple en Google laten de audio die spraakassistenten opnemen in ieder geval tijdelijk niet meer door mensen beluisteren, na een interventie door de Duitse privacytoezichthouder. In het geval van Google geldt de maatregel minstens drie maanden en alleen voor de Europese Unie.

Security Awareness Solutions

Bij Awareways denken we liever in oplossingen dan in zorgen. Aan de menskant van informatieveiligheid zijn namelijk veel doeltreffende maatregelen te nemen om risico’s te verkleinen en cyberzorgen weg te nemen. Investeren in het verhogen van het informatiebewustzijn van organisaties en hun medewerkers maakt dat informatieveiligheid een breed draagvlak krijgt en de zorgen over privacy en de bescherming van (persoons)gegevens weggenomen kunnen worden.

Onze experts ontwikkelen daarom krachtige concepten als kapstok voor jouw volledige security awareness campagne. Voor alles van een eenmalige guerrilla-actie tot uitgebreide communicatieconcepten kun je bij Awareways terecht. Kijk voor meer informatie op awareways.com/aanpak en lees er over onze nulmeting om de huidige situatiein kaart te brengen, de e-learnings om dat kennisniveau te verhogen, en over onze Security Awareness Engine – voor wie op zoek is een interactieve, en uitdagende tool die verder gaat. Technische maatregelen, nieuwe inzichten, nieuwe processen, nieuwe wet- en regelgevingen; de Awareness Engine is flexibel en actueel aan te passen en uit te breiden.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.