Actueel

26 januari 2022

Data Privacy Week: 5 tips voor privacy in je smart home

Onveilige netwerken, slimme webcams die op afstand worden overgenomen, techgiganten die meeluisteren met je slimme speakers: in een smart home is steeds meer apparatuur met het internet verbonden. Daarom: 5 tips om je slimme apparatuur veilig te houden.

Deze pagina is onderdeel van Data Privacy Week

5 tips voor privacy in je smart home

Bewaking, verlichting, muziek, temperatuur: er is weinig wat je niet aan een slim apparaatje in huis kunt overlaten. Maar hoe zit het met veiligheid en privacy? De toename van smart devices in huishoudens zorgt ook voor een toename van kwetsbaarheden. Je staat er niet altijd bij stil, maar ook achter je eigen voordeur is privacy enorm belangrijk. Onveilige netwerken, slimme webcams die op afstand worden overgenomen, techgiganten die meeluisteren met je slimme speakers: in een smart home is steeds meer apparatuur met het internet verbonden. Daarom: 5 tips om je slimme apparatuur veilig te houden.

1. Vermijd goedkope merken

Natuurlijk let je bij nieuwe apparatuur op zaken zoals prijs, kwaliteit en gebruiksgemak. Een eerste tip bij smart devices is dat je daar de factor veiligheid ook in meeneemt. Want met name als die slimme apparaten privacygevoelige informatie verwerken en opslaan, zoals camera’s en slimme speakers, moet je goed opletten.

Kijk daarom altijd naar de fabrikant die het artikel levert. Een merkloos product van een Chinese fabrikant is vaak kwetsbaarder dan een bekend product van een A-merk. Een gerenommeerd merk heeft een reputatie hoog te houden en valt vaak onder strengere regelgeving dan een onbekend merk uit het Verre Oosten.

2. Verander het wachtwoord

Smart devices worden met een wachtwoord beveiligd, zodat niet iedereen er zomaar toegang tot heeft. Het is van groot belang dat je het standaard wachtwoord waarmee je product geleverd wordt direct verandert in een sterk, uniek en geheim wachtwoord dat je zelf gekozen hebt.

Hetzelfde geldt voor het wachtwoord van je wifi-netwerk. Iemand met toegang tot jouw netwerk, waar al jouw producten aanhangen, kan meer zien en horen dan je denkt. Geef dus ook je wifi-netwerk een sterk wachtwoord, bij voorkeur met WPA2 beveiliging. | Lees ook: 5 tips voor sterke wachtwoorden

3. Check de opslagmogelijkheden

Voordat je een camera, smart tv of slimme speaker aanschaft, is het belangrijk dat je checkt hoe en waar jouw gegevens worden opgeslagen. Je vindt die informatie in de voorwaarden van het product, in de bijbehorende app en/of op de website. Het is even zoeken, maar het staat altijd in de gebruiksovereenkomst.

Let erop dat je gegevens altijd beveiligd (met versleuteling) worden opgeslagen en ze dus niet met bijvoorbeeld een simpele url door anderen te bekijken zijn. Zoek ook naar welke garanties de fabrikant geeft over de toegang en beveiliging van jouw gegevens.

4. Houd je apps up-to-date

Als je smart home-device eenmaal is geïnstalleerd en netjes zijn taken uitvoert, is het vervolgens van belang dat je regelmatig controleert of er updates beschikbaar zijn. Updates voor met het internet verbonden apparaten kun je vaak direct in de app downloaden en installeren.

Updates voegen niet alleen nieuwe functionaliteiten toe, maar lossen ook belangrijke problemen op en zorgen dat het apparaat beter beveiligd is tegen mogelijke hacks. Cybercriminelen vinden namelijk steeds nieuwe digitale achterdeurtjes en de laatste update kan net het juiste slot bieden.

5. Gebruik alleen veilige software

Wees kritisch op de verschillende software en apps die op je apparaten te vinden zijn. Vooral gratis apps zijn een risico, omdat ze privacygevoelige informatie verzamelen waar ze vaak niet voldoende voor beveiligd zijn.

Ook worden advertenties in apps – de manier om die software gratis te houden – soms misbruikt om virussen door te geven. Installeer nooit illegale software of software van onbetrouwbare bronnen, maar blijf bij de software en bedieningsmogelijkheden van de fabrikant van het product.

De volgende stap: AWAREWAYS

Dagelijks verwerk, analyseer en dupliceer je informatie, maar hoe doe je dat op een veilige en integere manier? AWAREWAYS traint medewerkers van organisaties om in al hun werkzaamheden – maar ook privé – informatiebewust te werken (cybersecurity, privacy, compliance en integriteit).

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan vrijblijvend contact op!