Security awareness training

SKILL GAMES: PHISHING EN ANDERE RISICO’S TRAINEN MET MICROLEARNINGS

In security awareness leerplatform Wave leren we medewerkers veilig met informatie te werken. Bijvoorbeeld met innovatieve skill games, een variant van microlearning waar je in een eerder artikel meer over kunt lezen. In deze update lees je over de skill games in Wave: Clickventure en Risky Business.

Clickventure skill game

Risico's van phishing

Skill game: Clickventure

“Onze skill games zijn gericht op microlearning, microskilling, dus we zetten per game in op één onderwerp, één vaardigheid”, zegt Pascal Koelemij, Awareways Learning & Development (L&D). “In Clickventure is dat klikgedrag en het kunnen herkennen van goede en foute links, daar trainen we op. Voorbij ‘alleen de theorie’ dus. Je kunt best weten dat er gevaarlijke linkjes zijn, maar als je geen onderscheid kunt maken tussen een veilige en een verdachte link, dan wordt het lastig om dat in het echte leven uit de weg te gaan.”

In de game Clickventure neem je de taken van een afwezige partyplanner over. Voor zijn vertrek zijn er al een hoop verzoeken uitgezet, dus jij mag die communicatie nu overnemen. Helaas is het spamfilter al een tijdje niet schoongemaakt, dus je moet goed opletten wat je zoal bevestigt – en wat niet. Doe je het verkeerd, dan verdwijnt je budget naar de social engineers en organiseer je het saaiste bedrijfsfeest ooit.

“Om het spel te voltooien moet je alles verwerken, alle ‘levels’ door. Dat kost gemiddeld 15 minuten, maar dat hangt natuurlijk af van de gekozen strategie en van je vaardigheden.” 

Dankzij de directe feedback kun je tijdens een nieuwe poging steeds beter worden. Na afronding krijg je een overzicht van de social engineers tegen wie je het op moest nemen. “We laten zien hoe zij in het echt te werk gaan, waar je op moet letten en wat je kunt doen om te voorkomen dat zij informatie weten te bemachtigen.”

Clickventure 1.2 doorontwikkeling van skill games

Om de continue ontwikkeling van onze skill games te onderstrepen, is van Clickventure inmiddels een 1.2 versie gelanceerd. “We hebben de ervaringen van onze opdrachtgevers meegenomen, om het spel op basis daarvan te verbeteren. De feedback van gebruikers is een belangrijke onderdeel van de ontwikkeling van al onze security awareness trainingen.”

“Ook hebben we voor deze update een aparte gebruikerstest uitgevoerd, met een testgroep. We hebben daarbij onder meer gekeken hebben naar ‘playability’ en de concrete leereffecten. Vooral ‘beter kwaadaardige links herkennen’ en ‘onderscheid tussen goede en slechte links maken’ scoren heel hoog. Zo hoog zelfs, dat we er een beetje van schrokken. Het is heel bijzonder om te zien dat een game die je een jaar geleden bedacht hebt om als onderdeel van Wave te introduceren, ook echt zó goed werkt bij gebruikers die de game als leek hebben getest. Dat laatste gaan we daarom nu academisch proberen te onderzoeken.” 

Samen met Jan-Willem Bullée, data scientist en research & development analist, werkt Pascal momenteel aan een onderzoek om wetenschappelijk te valideren dat de game op de genoemde leereffecten zo hoog scoort.

Nieuwe game: Risky Business

De nieuwste innovatie op het gebied van skill games in Wave is het spel Risky Business, “Deze game is ‘mobile-first’, dus ontworpen als mobiele toepassing, al kun je het net als Clickventure ook prima desktop spelen.”

“Het spel is gericht op risicoschatting en het gedrag dat je daarbij vertoont.”

In de game is weer aandacht voor phishing, maar ook voor ‘fysieke’ risico’s. Denk dan aan schermvergrendeling, clean desk-beleid en de risico’s van flexwerken. Risky Business start met een assessment van je niveau, waarna je door een personage meegenomen wordt in het verhaal: een risicoinschattingsmachine is defect, en het is aan jou om deze A.I. opnieuw te leren hoe diverse risico’s beoordeeld en benaderd moeten worden. Het narratieve doel is het trainen van de machine, de feedback op jouw prestaties leveren de daadwerkelijke leerervaring. 

“De game beslaat twee fases. Het eerste deel is gericht op het beoordelen van verschillende situaties; is dit een risico, veilig of twijfel je? Of heb je meer informatie nodig? In de tweede fase ga je keuzes maken: wat doe je in deze gevallen?”

Skill games als interventie op zich

De skill games Clickventure en Risky Business worden in Wave aangeboden als onderdeel van een volledig security awareness programma, maar kun je ook als losse interventie inzetten.

“Vanuit onze visie op gedragsverandering en het idee achter Wave heb ik persoonlijk wel een sterke voorkeur voor volledige campagnes”, zegt Pascal. “Een auto van de voorkant beschouwd leert je weinig over het hele voertuig, laat staan hoe je moet rijden. De theorie, hoe de auto werkt, en vervolgens hoe je die veilig kunt besturen, dat is allemaal onderdeel van een standaard lespakket.”

“Zo zie ik ons leerplatform ook, zeker bekeken vanuit de piramide van Miller. Aan de andere kant zien we aan de resultaten van Clickventure dat het óók als op zichzelf staande interventie heel effectief is – want de testgroep bestond uit deelnemers die alleen de game voorgeschoteld kregen. De keuze is aan de gebruiker.”

Wil je meer weten over microlearning, lees dan dit artikel of neem vrijblijvend contact op!

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier