Actueel

Rens den Hertog

9 december 2021

Even voorstellen: Rens den Hertog, User Interface Designer

Als UI designer vind je Rens ergens tussen ons creatieve studioteam en de development collega’s die met de ontwerpen aan de slag gaan om daar gebruiksvriendelijke software van te maken. Hoe dat precies zit, vertelt hij zelf in een nieuwe aflevering van ‘Even Voorstellen’.

Achtergrond & Opleiding

“Vanuit mijn ervaring en achtergrond in zowel web application design als product development ben ik een soort schakelbord tussen beide afdelingen. Ik zie mezelf niet als specialist in één van de twee, meer als de bemiddelaar tussen beide afdelingen in de vertaalslag van ideeën en concepten naar interacties en visuele hiërarchieën in de uiteindelijke software.”

Wel degelijk een specialisme dus, namelijk een brug slaan tussen design, development en de uiteindelijke customer journey aan de kant van onze eindgebruikers. Sowieso doet Rens zichzelf in alle bescheidenheid tekort, want met zijn master in Management of Product Development van de Universiteit Twente is hij wel degelijk een specialist te noemen.

“Van kinds af aan wilde ik eigenlijk altijd architect worden. Ik was veel met LEGO bezig, bouwde veel huizen in SIMS, heb ook een oom die architect is. Maar in het laatste jaar van de middelbare school werd er door een oud-leerling een presentatie gegeven over Bouwkunde, wat me juist van dat spoor afhaalde.”

Industrial Design & Product Development

Het werd dus geen Bouwkunde, maar Industrial Design. “Het leek me wel degelijk interessant, maar ik ben niet noodzakelijk heel technisch onderlegd en ook niet thuis in de hogere wiskunde, waardoor ik zowel bij industrieel ontwerp (wo) als bij de hbo-opleiding productontwerp ben gaan kijken. Nog steeds technisch, maar met meer focus op het creatieve, en op uitzoeken hoe je je wilde ideeën oplossingsgericht uit kunt werken. De hbo-opleiding was daarbij weer niet ‘exact’ genoeg, waardoor het de Universiteit Twente is geworden. “Enschede is wat kleinschaliger en persoonlijker dan de TU in Delft. Ik ken er mijn ex-professoren bij naam, en zij mij ook, je bent daar niet ‘die rode trui op rij 3’ in grote collegezalen.”

Na de bachelor Industrial Design Engineering volgde een master die inhoudelijk in het verlengde lag. “Op de UT heb je een logisch vervolgtraject, gestructureerd vanuit de basis die in de bachelor is gelegd, waarbij je eigen pakket kunt samenstellen om er de juiste richting aan te geven. ‘Management of Product Development’ – met toegespitste vakken zoals packaging, intellectual property en VR – is gericht op de strategische kant van ontwerpen, met een focus op lifecyles en hoe je als organisatie naar de volgende stap gaat. Met andere woorden: hoe kun je een nieuw, beter product ontwikkelen.

Aan de slag bij AWAREWAYS

Het is precies dat laatste wat Rens aansprak in onze vacature, een schoolvoorbeeld van hoe opleiding, ervaring en interesse aan kunnen sluiten op een functie in de markt. “Je wordt opgeleid om een veelzijdige benadering met meerdere perspectieven toe te kunnen passen op elk ontwikkelingsproces, dat proces effectief en efficiënt in te richten – en om daarbinnen gemakkelijk te communiceren met deskundigen en belanghebbenden uit vele vakgebieden en hun kennis weer door te vertalen.”

“Daarbij heb ik toch wel echt een voorliefde ontwikkeld voor software design. Binnen de studie tackel je verschillende soorten projecten, de ene wat meer rond fysieke producten, echte gebruiksvoorwerpen, en de ander meer servicegericht, dus de softwarekant. Daarin zag ik meer uitdagingen. Gebruiksvoorwerpen hebben een of enkele taken en daar houdt het snel op, maar software is veel complexer. Veel meer interactie, en daarmee veel meer uitdagingen in het ontwerp.”

Tijdens en na de studie volgde daarom diverse project aan de softwarezijde, zoals de rol van software service engineer, graphic designer en web application developer – om aansluitend op onze vacature te stuiten. “Daarin zag ik de focus die ik zocht: de vertaling van UX naar de development van een bruikbaar product, precies wat ik goed kan. In de praktijk is er een echt onderscheid tussen UI en UX, ook al wordt dat veel door elkaar gebruikt, en ik ben toch meer begaafd in UI – meer strategisch en vanuit de organisatie, waar UX vooral de kant van de gebruiker is. Ik heb eerlijk gezegd nog geen karrenvracht met praktijkervaring, dus ik ben heel blij dat AWAREWAYS die stap met mij wil zetten, maar ik merk ook in de cultuur hier dat iedereen erg openstaat voor creatieve inbreng en nieuwe ideeën, ongeacht die achtergrond, dus ik ben heel erg enthousiast over waar we voor 2022 – en verder – aan werken nu…”

Ook werken bij AWAREWAYS?

Bekijk onze actuele vacatures.

AWAREWAYS benadert security en privacy awareness vanuit psychologie, marketing, gamification en communicatie met als doel: veranderen van gedrag en cultuur.

We helpen onze klanten met het neerzetten van een overkoepelende strategie zodat medewerkers de sterkste schakel worden in de beveiligingsketen van hun organisatie.

Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of neem contact op!