Actueel

Pascal Koelemij

31 maart 2022

Even voorstellen: Pascal Koelemij, psycholoog

AWAREWAYS is in het voorbije kalenderjaar gegroeid naar een organisatie met meer dan 40 creatieve medewerkers – een ruime verdubbeling ten opzichte van de start van 2021. Dat maakt ook dat het introduceren van onze nieuwe collega’s haast niet bij te houden is. Vandaag brengen we graag weer een update aan de hand van een interview met Pascal Koelemij – wat meteen ook gelegenheid biedt om iets meer te vertellen over Learning & Development, het team waarin hij sinds enkele maanden een belangrijke rol speelt.

“Kennisoverdracht is een belangrijk onderdeel van leren, maar binnen AWAREWAYS is de stap naar blijvende gedragsverandering het echte doel van onze leerinterventies. Daarom is het cruciaal dat je de aangeboden kennis ook begrijpt, en leert hoe je dit praktisch om kan zetten in het juiste gedrag. Bij learning & development richten we ons op het inzichtelijk maken van alle noodzakelijke stappen tussen kennis en gedrag.”

Achtergrond & opleiding

Wie door Pascal’s LinkedIn bladert, ziet dat hij onze pijler ‘psychologie’ met meerdere diploma’s is komen verrijken. Op zijn palmares prijken onder meer een BSc van de Universiteit van Leiden en een MSc van de Universiteit van Amsterdam. “Aanvankelijk was ik vooral geïnteresseerd in filosofie, ik vind verschillende manieren van denken heel mooi – en vooral ook hoe mensen daarin onderling kunnen verschillen. Van jongs af aan was ik veel bezig met leidinggeven, waarbij het me altijd opviel hoe reacties van twee mensen op dezelfde boodschap compleet uiteen komen lopen. Tegelijkertijd was ik zoekende naar een meer praktische invulling, wat filosofie voor mij soms wat miste, waardoor ik meer op het vlak van psychologie kwam. Ik heb nog wel een filosofietraject in mijn minor gedaan, maar het is toch vooral gedrag en wat daarachter zit wat ik super interessant vind.”

Na Leiden heeft Pascal een tijdje niet gestudeerd, om even andere dingen te gaan doen. Producent in de filmindustrie, interviews afnemen voor documentaires, een leidinggevende functie bij TivoliVredenburg. “Een gevarieerde mix, althans aan de oppervlakte, maar er zat ook veel overlap in: mensen in hun kracht zetten. Mijn kracht in deze rollen zit namelijk vooral in de communicatie, de potentie van anderen ontsluiten, het vertalen van doelen naar resultaten – en zo nog dichter bij die potentie komen. Tegelijkertijd miste ik de verdieping die mijn studie wel bood, waardoor ik toch weer op zoek ging naar een master.”

Leren door ervaren

Hoewel Pascal zijn bachelordiploma in Leiden haalde, vond hij zijn nieuwe uitdaging in Amsterdam: Training & Development. “Een hele praktische master, met een kleine groep en als focus het vertalen van theorie naar praktisch te ervaren werkvormen. Mensen trainen in psychologische gespreksvaardigheden, jezelf ontwikkelen in die training, en concreet nadenken over hoe je een stuk leerstof kunt vertalen naar praktisch begrip daarvan. En dan begrip op een manier die beklijft, precies zoals we binnen AWAREWAYS met bijvoorbeeld gamification ook doen – kennis, inzicht en vaardigheden aanbieden in een beleving in plaats van simpelweg tot je nemen.”

Het ontwerpen van dat soort ervaringen bleek voor mij een rode draad in de opleiding. “Erg tof – daar wil ik wel mee verder”, dacht ik. “Vanuit leerdoelen en wetenschappelijke literatuur een ervaring creëren waarin je niet eens doorhebt dat je leert, omdat je in de beleving duikt, maar uiteindelijk wel grote stappen zet in het tot je nemen van de kennis op een manier die blijft hangen. En dat is waar ik nu ook mee bezig ben.”

Learning & development bij AWAREWAYS

Na de master in Amsterdam werkte Pascal twee jaar als trainer bij bol.com, maar inmiddels is hij samen met Maarten, Anniek, Tommie en Baan onderdeel van het expertiseteam Learning & Development van AWAREWAYS. Vanuit achtergronden in psychologie, onderwijskunde, UX/UI en gamification is L&D een dynamische vijver aan ideeën en ambities, wat zich vertaalt in bijzondere producten en oplossingen om (meetbaar) verschil te maken. “We weten wat onze dienstverlening kan zijn, of moét zijn, en werken samen om dat te leveren”, legt Pascal uit. “We zijn altijd op zoek naar wat er geleerd moet worden om duurzame gedragsverandering te blijven faciliteren. Vanuit die ambitie wordt gewerkt aan uitdagende ervaringen, met zicht op het maximale leerrendement.”

In onze organisatiestructuur staan diverse expertiseteams centraal, wat zorgt voor veel verschillende invalshoeken voor onze aanpak van gedragsverandering in informatieveiligheid. Wat draagt Learning & Development (L&D) bij aan die insteek?

“Kennisoverdracht is een belangrijk onderdeel van leren, maar bij AWAREWAYS is duurzame gedragsverandering natuurlijk het echte doel van onze interventies. Onderdeel daarvan is dat je de aangeboden kennis ook begrijpt. ‘Awareness’ kun je bereiken door goede kennisdeling – maar als je iets niet begrijpt, of niet kunt, dan houdt het vertonen van het gewenste gedrag wel op natuurlijk. L&D richt zich vooral op de stappen tussen kennis en gedrag. Als je niet kunt ontdekken waarom een fout linkje in een e-mail gevaarlijk is, of hoe je dat linkje kunt herkennen, dan leer je nooit om er niet op te klikken – of je moet alle linkjes uit de weg gaan.”

Vaardigheden zijn de sleutel

“Om daar de volgende stap in te zetten, zijn we bezig om lange leerlijnen te bouwen met behulp van laagdrempelige interventies. ‘Laagdrempelig’ betekent ook dat we de juiste interventies insteken op het juiste niveau. Zoals gezegd moet je de kennis kunnen begrijpen om er iets mee te kunnen. Kennis en inzicht zijn echt voorwaarden voor een vaardigheid, daarom starten we een campagne door hier breed op in te zetten. Tegelijkertijd bieden we praktische interventies aan om bij te dragen aan toepasbare vaardigheden.”

“Om een passende interventie aan te bieden op het juiste niveau, benaderen wij een vraagstuk rond gedragsverandering altijd vanuit leerdoelen. Nadat we die leerdoelen scherp in kaart hebben, kunnen we onderbouwd interventies ontwikkelen om gestructureerd dichter bij het gewenste gedrag te komen. =

“Naast leerinterventies bieden we ook simulaties, communicatiecampagnes en cultuurmetingen aan. De breedheid van het programma en de interactie tussen de verschillende interventies, is wat onze aanpak echt uniek maakt. Juist tussen kennis en gedrag zitten de waardevolle stappen. Vanuit een compleet nieuw fundament aan leerdoelen tikken we al die doelen systematisch aan, zodat we ons onderliggende doel – echte en blijvende gedragsverandering – nog beter kunnen ondersteunen.”

Wil je meer weten over onze andere expertiseteams?
Kijk dan op
awareways.com/expertise/ 

Ook werken bij AWAREWAYS?

Bekijk onze actuele vacatures.

AWAREWAYS benadert security en privacy awareness vanuit psychologie, marketing, gamification en communicatie met als doel: veranderen van gedrag en cultuur.

We helpen onze klanten met het neerzetten van een overkoepelende strategie zodat medewerkers de sterkste schakel worden in de beveiligingsketen van hun organisatie.

Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of neem contact op!