Actueel

19 april 2022

Even voorstellen: grafisch ontwerper Maureen Rademakers

We vertelden je onlangs wat meer over onze expertiseteams. En stelden afgelopen maand psycholoog Pascal Koelemij aan je voor, als handig bruggetje om iets meer over ons team van Learning & Development te vertellen. Vandaag zetten we de schijnwerpers op de AWAREWAYS Studio en nieuwe collega Maureen Rademakers.

“Creatieve projecten, veel samenwerking en heel concreet voor klanten aan de slag – de rol van grafisch ontwerper bij AWAREWAYS is exact wat me ook aan de opleiding Communicatie en Multimedia Design zo aansprak.”

Achtergrond & opleiding

Maureen studeerde Communicatie en Multimedia Design (CMD) aan de Hogeschool hier in Utrecht, waar de Eindhovense naar eigen zeggen haar zachte g is verloren. Waarvan akte.

“Vóór de HU ben ik twee universitaire opleidingen gestart, maar daarin miste ik de praktijk enorm – waardoor ik bij CMD uitkwam. Doén in plaats van er alleen maar over lezen, dat paste beter. Natuurlijk heb je ook daar kennis en theorie, maar de focus ligt op ervaring opdoen en met je creativiteit aan de slag gaan. Dat maakte het een erg fijne opleiding. Bovendien was een studie in de stad Utrecht voor mij een doel op zich.”

In de Domstad ontwikkelde ze zich tot grafisch ontwerper en brand designer, waarbij we voor dat laatste ook een uitstapje naar Rotterdam voor een minor aan de Willem de Kooning Academie optekenen. De drang naar praktijkervaring werd onderstreept door al in de studietijd als freelancer aan de slag te gaan. Grafisch ontwerp, beeldbewerking, doorlopende activiteiten voor verschillende initiatieven. Zelfs in de coronatijd kon ze haar creativiteit kwijt – bijvoorbeeld met het vormgeven van virtuele escape rooms. Na een leerrijke werkstage bij ontwerpstudio Dietwee en een afstudeerstage bij Noppes Kringloopwinkel werd de opleiding net dit voorjaar afgerond, waarop de timing van onze vacature voor het Studio-team uitstekend aansloot.

“In mijn vrije tijd ben ik ook het liefst bezig en onder de mensen. Zo ga ik graag naar theater en de bioscoop, doe ik mee aan survivalruns en kan je me altijd blij maken met een bezoek aan een tuincentrum of leuke koffietent. Daarnaast wordt een bezoek aan de kringloop ook altijd gewaardeerd.” Dat laatste is ook wat Maureen bij Noppes bracht voor haar afstudeerproject.

Gedragsverandering by design

“Via de ARM (Stichting Kringloop Centrum Utrecht, red.) kwam ik bij Noppes terecht, die mij een voorlichtingscampagne wilden laten bedenken en ontwerpen. Het doel was mensen die spullen komen inleveren vertellen waar je daarmee zoal aan bijdraagt – van de verschaffing van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tot milieubewust en duurzaam bezig zijn.

“Als ik erop terugkijk heeft dat project veel overlap met het werk hier. Niet vanwege de onderwerpen security en privacy, maar omdat het uiteindelijk gericht is op gedragsverandering. Die insteek vind ik heel interessant; je wil je ontwerp doelgericht maken, mensen iets (bij)leren, zorgen dat je design echt iets triggert.”

AWAREWAYS Studio

Hoewel security en privacy voor Maureen relatief nieuw zijn, is de focus op gedragsverandering dus wel degelijk iets waar ze al volop ervaring mee heeft. “En om me nu te kunnen verdiepen in informatieveiligheid, zijn er natuurlijk onze sterke leeromgevingen!”

“Inhoudelijk kijk ik enorm uit naar de nieuwe uitdagingen. Omdat ik vanaf de conceptfase mee kan denken om nieuwe campagnes te ontwikkelen, en om in teamverband manieren te vinden om steeds voor een ander publiek, een andere organisatie, dezelfde belangrijke boodschappen op een creatieve wijze voor het voetlicht brengen – en daarbij te zoeken naar de juister manier om je doelgroep aan te spreken. De manier waarop design daarbij samenkomt met onderzoek vind ik heel erg goed. Ik ben namelijk van mening dat een oplossing veel beter werkt, wanneer deze écht bij de klant past.”

Ook werken bij AWAREWAYS?

Bekijk dan onze actuele vacatures

Wil je meer weten over onze expertiseteams?
Kijk dan op awareways.com/expertise

Wil je meer weten over onze visie of aanpak,
of benieuwd naar andere informatie?
Neem dan contact op!