Actueel

09 april 2019

Nieuwe e-learning: Integriteit

Iedereen verleent wel eens een gunst aan een ander. Maar wat doe je als je buurman vraagt of je even de status van een dossier kunt achterhalen? Doe je dit dan?

Toegang tot informatie geeft namelijk macht, en in je werk heb je te maken met veel gevoelige en strikt vertrouwelijke informatie. Denk bijvoorbeeld aan toegang tot dossiers en koersgevoelige informatie. Je hebt een bepaald mandaat om deze informatie te verwerken, maar hoe ga jij om met deze macht? In de nieuwe Awareways leermodule Integriteit gaan we er dieper op in en behandelen we onder andere de diverse integriteitsschendingen en de risico’s hiervan.

Leestijd: 2 minuten

Integriteit en informatieveiligheid

Integriteit is belangrijk voor organisaties. Wanneer een organisatie integer is, heeft zij het vertrouwen van de samenleving en van haar klanten. Ook voor medewerkers is het daarom belangrijk om bewust en integer te handelen.

Een integer persoon houdt zich aan de heersende normen en waarden en is eerlijk en betrouwbaar. Normen en waarden veranderen echter door de jaren heen. Dit betekent dat je continu bewust moet zijn van deze veranderingen en de invloed die dat kan hebben op de uitoefening van functies.

Awareways e-learning Integriteit

Awareways heeft haar aanbod uitgebreid met een leermodule integriteit, waarbij je als gebruiker verschillende herkenbare situaties doorloopt. We werken namelijk dag in, dag uit met informatie, van publiek tot strikt vertrouwelijk, en die informatie moeten we goed beschermen. De wet legt ons daarbij verplichtingen op, maar informatie is ook macht – zoals toegang tot persoonlijke dossiers en bedrijfsgevoelige informatie.

De praktische situaties in onze e-learning beoordeel je op integriteit, om kennis en gevoel te kunnen ontwikkelen bij wat wel of niet integer is. Het is namelijk geen zwart-wit begrip, want er is een groot grijs gebied. De leermodule heeft als doel om bij medewerkers bewustwording te creëren zodat ze kennis en gevoel kunnen inzetten wanneer er keuzes gemaakt moeten worden.

Leerdoelen

Bij de start van de module wordt de medewerker geconfronteerd met een mogelijke integriteitsschending door een collega. De medewerker wordt vervolgens in de rol van ‘ambassadeur integriteit’ uitgedaagd om dit verder te onderzoeken. Je bestudeert wat je verstaat onder integriteit en hoe je dat in de praktijk brengt.

Gedurende de zoektocht word je begeleid door Michael, die je informatie geeft over integriteitsschendingen en je diverse situaties voorlegt om op integriteit te beoordelen. Je krijgt daarbij de volgende leerdoelen:

  • een definitie geven van integriteit, binnen de context van de organisatie;
  • factoren herkennen die van invloed zijn op het wel of niet integer handelen;
  • herkennen wat er wel of niet geoorloofd is binnen de organisatie en hiernaar handelen;
  • onderscheiden van de typen integriteitsschendingen en de gradaties daarbinnen;
  • kennis van de belangrijkste regels op het gebied van integriteit binnen de organisatie.

Nu starten

Start met de online leermodule integriteit van Awareways. We nemen medewerkers mee in herkenbare situaties waarbij integriteit soms lastig te duiden is. Tijdens de zoektocht naar een mogelijk integriteitsconflict kom je in aanraking met de belangrijkste aspecten van integriteit. Wat is het verschil tussen harde en zachte integriteitsschendingen, welke verschillende typen integriteitsschendingen zijn er en we wat moet je doen als je zo’n integriteitsschending constateert?

In slechts 15 minuten de basiskennis die elke medewerker over integriteit zou moeten hebben. Kijk voor meer informatie op onze productpagina.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.