Actueel

01 november 2019

Awareways op Infosecurity 2019 – Security, Privacy & Gedragsverandering

Woensdag 30 en donderdag 31 oktober stonden in de Utrechtse Jaarbeurs weer in het teken van Infosecurity, dé Nederlandse vakbeurs op het gebied van IT-security voor managers en professionals. Awareways is ieder jaar aanwezig om de menskant van informatiebeveiliging te vertegenwoordigen, en mocht behalve op de traditioneel zeer opvallende stand ook bij de lezingen op veel publiek rekenen. Op de 2019-editie van de beurs verzorgde CEO Maarten Timmerman namelijk dagelijks een presentatie – of beter gezegd, een stoomcursus – vanuit zijn achtergrond in psychologie.

Hoe kan je het gedrag van medewerkers veranderen op het gebied van security en privacy? Gedurende diverse volgeboekte sessies gaf Maarten inzicht in denkpatronen, behandelde hij concrete knoppen waar je aan kunt draaien, en gaf hij strategieën om effectiever om te gaan met weerstanden. Binnen Awareways is Maarten verantwoordelijk voor de ontwikkeling van awareness interventieprogramma’s, het onderzoek naar gedrag en bewustzijn en consultancy op het gebied van gedrag en culturele verandering – en dat laatste is weer een mooi bruggetje naar onze stand.

Leestijd: 2-3 minuten

Infosecurity 2019

De schaal van Infosecurity neemt ieder jaar toe. Ruim 150 exposanten, meerdere tientallen sprekers en zo’n 200 vakinhoudelijke seminars, dat is de optelsom van twee goed bezochte beursdagen. Spam, phishing, hackers en steeds geavanceerdere vormen van cybercrime vormen reële bedreigingen voor het bedrijfsleven. Infosecurity haakt in op actuele vraagstukken over cybersecurity en is een must voor iedere IT-professional die op de hoogte wil blijven van nieuwe brancheontwikkelingen, gericht informatie wil verzamelen over producten en diensten of contacten wil leggen en onderhouden.

Awareways onderscheidt zich in dat landschap door de aandacht te vestigen op de menskant van informatieveiligheid. In het verleden lag de nadruk van de beurs toch met name op ICT- en softwarematige oplossingen, maar bij recentere edities van het jaarlijkse evenement krijgen werkwijze en de dagelijkse omgang met informatie een steeds grotere rol, met ontwikkelingen als de AVG, grote datalekken in het nieuws en het aanhoudende publieke privacydebat als grote katalysatoren.

Binnen die ontwikkeling profileert Awareways zich als specialist op het gebied van informatiebewustzijn en gedrag. Juist aan de menskant van informatiebeveiliging zijn er namelijk doeltreffende maatregelen te nemen om beveiligingsrisico’s te verkleinen. Dat begint bij het vergroten van het informatiebewustzijn van medewerkers: beseffen wat de risico’s zijn. Welke gegevens verwerken we dagelijks, hoe kwetsbaar en waardevol is die informatie en vooral: hoe kunnen we daar voorzichtiger mee omgaan?

I’m soy into you

Onderscheidend is ook ieder jaar de stand van Awareways, en zonder enige twijfel de meest gefotografeerde locatie van de beurs. Op beide dagen waren bezoekers namelijk van harte welkom om onze menukaart met hun awareness programma voor 2020 te proeven.

Awareways heeft een effectief cybersecurity awareness trainingsprogramma ontwikkeld waardoor de mate van informatiebewustzijn meetbaar wordt vergroot. Door de inzet van psychologen en communicatiespecialisten benadert Awareways dit vraagstuk op unieke en effectieve wijze. Op de beurs wordt die aanpak traditioneel uitgebeeld met een creatieve stand. Voor de jongste editie van Infosecurity is gekozen voor een gezellige sushi bar, met een volledige menukaart voor al je informatieveiligheidsbehoeften. Security awareness is namelijk geen product, maar een proces, en Informatieveiligheid vraagt om een volledige 360 graden-aanpak. Dat betekent dat we verschillende interventies op jouw organisatie loslaten. Een complete maaltijd, inclusief fortune cookie!

Nieuw : Awareways Webshop

De 2019-editie van Infosecurity was voor Awareways ook het moment voor de formele lancering van onze gloednieuwe webshop. Onze online trainingen zijn namelijk het ideale startpunt voor wie met security en privacy aan de slag wil. Je kunt een selectie van onze modules daarom nu ook plug&play aanschaffen in een webshop speciaal voor organisaties die zelfstandig alvast de basis willen leggen voor informatieveilig werken.

Informatieveiligheid begint bij de mens. Daarom is het belangrijk dat alle medewerkers binnen een organisatie weten wat ze kunnen doen om beveiligingsrisico’s te verkleinen. Met de serie E-learnings van Awareways zet je daarin de eerste stap. Onze E-learnings, nu ook in de Webshop aangeboden in vier verschillende pakketten, zijn hét vertrekpunt om zelfstandig aan de slag te gaan met informatieveiligheid. Van Security Awareness tot Privacy en van Phishing en Social engineering tot de belangrijkste onderdelen van de AVG, met onze E-learnings verschijnen medewerkers van iedere organisatie beslagen ten ijs. Meer weten? Lees dan onze vorige blog of neem direct een kijkje in de webshop op awareways.com/webshop.

Awareways in 2020

De cyberdreigingen, IT-onderwerpen en informatieveiligheidsvraagstukken die ook deze keer weer centraal stonden, vragen om bewustwording en gedragsverandering, want met technische oplossingen alleen komen we er niet. Dat laatste is geen nieuws meer, maar hoe bereik je een duurzame gedragsverandering? Het momentum waar veilig en bewust werken net zo gewoon is als je gordel omdoen als je in de auto stapt? Dat is precies waar Awareways het verschil maakt.

Awareways.com is ons online platform waar je alle producten en oplossingen van onze stand nog eens rustig terug kunt vinden. Van onze nulmeting en de interactieve sessies tot de vele online trainingen, en van de phishing simulaties tot de Security Awareness Engine en AVG Escape Room, kijk eens rustig rond voor ons volledige aanbod. Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.

Voor in de kalender: 28 en 29 oktober, Infosecurity 2020!

Cybersecurity

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.