Bescherm je identiteit

Vandaag is het Identity Management Day! Deze dag informeert mensen over het belang ervan en de gevaren van het niet goed beveiligen van identiteiten en inloggegevens. Als organisatie kun je deze dag gebruiken om je medewerkers extra bewust te maken. In dit artikel wordt uitgelegd wat Identity Management is en hoe je je identiteit veilig kunt beschermen.

Wat is Identity Management?

Identity Management gaat over het beheren en beschermen van je (digitale) identiteiten en die van partners en klanten. Hieronder vallen je gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens die je gebruikt om toegang te krijgen tot bepaalde informatie, apparaten of diensten. Op welke afdeling je ook werkt binnen een bedrijf, we hebben allemaal te maken met verschillende (digitale) identiteiten die we moeten beschermen. Identity Management is voor iedereen belangrijk.

Door veilig met je (digitale) identiteiten om te gaan, beschermt je je privacy en voorkom je (digitale) identiteitsfraude. Ook beschermt je jezelf en je organisatie tegen informatiebeveiligingsincidenten. Volgens het Ponemon Institute State of Cybersecurity Report 2022 is 54% van alle informatiebeveiligingsincidenten gekoppeld aan gestolen inloggegevens.

6 tips voor het beveiligen van je Identity Management

1. Deel je inloggegevens met niemand.

Houd je inloggegevens voor jezelf. Deel deze ook niet met collega’s die je vertrouwt.

2. Gebruik unieke en sterke wachtwoorden voor al uw accounts:

Dit betekent een lang wachtwoord dat voor iemand anders moeilijk te raden is en dat je voor geen enkel ander account gebruikt. Gebruik nooit persoonlijke informatie zoals je naam, verjaardag, gebruikersnaam of e-mailadres.

3. Gebruik een wachtwoordkluis:

Hiermee worden nieuwe, sterke wachtwoorden voor je ingesteld en opgeslagen. Het enige wat je hoeft te onthouden is je unieke en sterke hoofdwachtwoord.

4. Gebruik multifactor authenticatie (MFA):

MFA vereist dat een gebruiker twee of meer bewijsstukken presenteert, zoals een gezichtsidentificatie of vingerafdruk voor authenticatie. Het verhoogt de veiligheid van je organisatie doordat je medewerkers zich moeten identificeren met meer dan een gebruikersnaam en wachtwoord.

5. Deel alleen persoonlijke informatie met vertrouwde partijen en deel nooit meer dan nodig:

Wanneer een partij om persoonlijke informatie vraagt, stel jezelf dan altijd de vraag of het logisch is dat ze hierom vragen en of ze echt alle informatie nodig hebben waar ze om vragen.

6. Kijk af en toe op de website https://haveibeenpwned.com/:

Op deze website kun je zien of je gegevens gelekt of gestolen zijn. In dat geval moet je zo snel mogelijk je wachtwoord veranderen.

Wat doe je om je digitale identiteit te beschermen? Wij dagen je uit om (nog) meer te doen. Zet de Identity Management Day in je agenda en volg de genoemde tips op!

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om je identiteiten te beschermen? Bekijk onze security awareness programma’s.

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier