Nieuwe samenwerking

7 oktober 2022

Serious gaming: spelenderwijs leren met Game Tailors

“Programmeren en gamen is bij ons beiden al in de kindertijd begonnen”, vertelt Olivier Hokke. “Een sterke passie die zich doorontwikkelde richting serious gaming, waarin het spel een ander doel krijgt naast entertainment – zoals interactief leren.” Samen met compagnon Bas Dado richtte hij enkele jaren geleden Game Tailors op, een jong softwarebedrijf dat games in het teken zet van educatie.

Vanuit ons gedeelde netwerk kwamen we met Olivier en zijn team in contact, en zagen we direct de overlap van hun visie en aanpak met de filosofie en dienstverlening van Awareways. Een samenwerking kon dus niet uitblijven. Een eerste introductie.

Game Tailors

Het bedrijf van Olivier en Bas draagt nu zo’n twee jaar de naam Game Tailors, maar voor het stukje oorsprong moeten we iets verder terug. Naar de studententijd, om precies te zijn. Leergierig en terend op technische uitdagingen kwamen beide heren terecht op de TU in Delft voor de opleiding Computer Graphics. Aansluitend leerden ze elkaar kennen bij de Master Computer Science. Samenwerking tijdens en na de opleiding leidde tot projecten voor TU Delft Gamelab, wat uiteindelijk aan de basis stond van wat nu Game Tailors is.

“Sinds die tijd opereren we als power couple – Bas als back-end developer, ik aan de front-end, maar vanuit een gedeelde visie. Dat zetten we nu in ons bedrijf door, met een focus op educatief materiaal: spellen om te leren. Die ontwikkelen we vervolgens vanuit onderzoek, bijvoorbeeld naar de juiste spelvorm voor bepaalde leeftijdsgroepen. ‘Hoe word je aangetrokken tot het spel, wat zijn de beste speltechnieken voor deze materie’, dat soort vragen. Daaromheen komt de storytelling, het framen van de game. En dan development: het werkend krijgen, het spelplezier op niveau krijgen, en dat doorlopend verbeteren.”

Olivier Hokke en Bas Dado

KlankKr8

Een goed voorbeeld is KlankKr8, een serious games design, gemaakt in opdracht van het RID. “Doel van het spel is om de klink-tekenkoppeling bij kinderen – en dan met name kinderen met dyslexie – te verbeteren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van verschillende gameplay-technieken en ‘juicy’ graphics om het zo interessant en leuk mogelijk te maken.”

Ook kunnen begeleiders op een website de statistieken en voortgang van de kinderen in de gaten houden – wat weer een logische brug is naar de managed security awareness trainingen van Awareways, waarbij ook wordt voorzien in een dashboard voor monitoring.

Samenwerking

Om beter grip te krijgen op je doelgroep, moet je hen soms betoveren. “De aangrijpende magie van een spel op maat kan namelijk helpen met bewustwording en leren.” Dat is de filosofie van Olivier en Bas die aardig wat overlap heeft met de elementen van gamification in onze aanpak. Precies om die reden hebben we Game Tailors betrokken bij de ontwikkeling van games voor verschillende onderdelen van ons leerplatform.

Ook in visie zijn er meer dan een aantal raakvlakken – zoals onderzoek als uitgangspunt voor development, een creatieve methode ontwikkelen die werkt én beklijft, en een product presenteren dat leren leuk maakt. Voor ons om duurzame gedragsverandering te bereiken, voor Game Tailors om leerstof toegankelijker en effectiever te maken voor jong en oud. “En dan genieten als de bedachte oplossingen écht verschil maken!”

Het team van Game Tailors aan de slag

Ga·mi·fi·ca·tion: de toepassing van speltechnieken – waaronder interactieve elementen, puntentelling en onderlinge competitie – in een niet-spelcontext om dichter bij (gewenst) menselijk gedrag te komen. | Lees ook ons whitepaper

Gamification in leerprogramma’s

‘Gamen’ en ‘leren’ waren ooit elkaars tegenovergestelden, waarbij gaming vooral gezien werd als een hobby, een activiteit zonder verdere waarde dan een vermakelijk tijdverdrijf. Dat is gelukkig enorm aan het veranderen. Gamen kan een zeer waardevolle bijdrage leveren aan alles van hersenontwikkeling en probleemoplossend vermogen tot motoriek en sociale vaardigheden. Daarnaast is het aantoonbaar een enorm effectieve manier om informatie over te brengen. Het biedt creatieve mogelijkheden om onderwerpen interactief en uitdagend te maken, zodat je op een stimulerende manier met de materie bezig bent.

Hoe gamification kan helpen een hoger leerrendement te behalen, daar publiceerden we onlangs een uitgebreid whitepaper over. Olivier heeft desgevraagd ook een visie op hoe je educatie effectiever en verrassender kunt maken, maar daar komen we in een later artikel graag nog eens op terug.

Over Game Tailors

Wil je meer weten over Game Tailors?
Kijk dan eens op gametailors.com.

Je vindt er meer informatie over KlankKr8,
maar ook over projecten zoals Bouke Bouwt,
een taalspel voor kinderen met een
taalontwikkelingsstoornis, en Digikwis,
een app om ouderen te helpen bij het
leren van digitale vaardigheden.

Ook samenwerken? Neem contact op!

Kennismaken met Game Tailors

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie over Awareways? Neem dan vrijblijvend contact op!