Actueel

5 juli 2022

Even voorstellen: onderwijswetenschapper Bart Klok

In de afgelopen maanden hebben we vijf nieuwe projectondersteuners aan ons team toegevoegd. Vandaag stellen we graag onderwijswetenschapper Bart Klok aan je voor, die in het laatste half jaar van zijn studie is beland en toewerkt naar een fulltime functie in ons Learning & Development-team.

“Waarom onderwijswetenschappen? Ik ben geïntrigeerd door waarom mensen doen wat zij doen. Wat maakt dat ze willen leren, en wat maakt dat ze – willen – veranderen?”

Onderwijswetenschappen en techniek

Bart volgde een bacheloropleiding onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. “Ik wilde oorspronkelijk geneeskunde studeren, maar ben naar aanleiding van een studiemarkt op mijn middelbare school geswitcht. Het was de combinatie van mensenwerk en leren die me daarin het meeste aansprak. Onderwijsontwerp, -advies en -onderzoek, en dat zowel in onderwijs- als bedrijfscontext, gericht op het leerproces en de ontwikkeling van mensen.”

De opleiding bestond uit onderdelen als Ontwerpen van Leersituaties, Leren in Organisaties, International Perspectives on Education, Education and ICT, Educational Psychology, Assessment en Evaluatie, Methoden en Statistiek, Bestuur en Beleid en Management van Organisaties. Een uitstekend voortraject voor L&D bij AWAREWAYS, zo leest het.

“Ik ben geïntrigeerd door waarom mensen doen wat zij doen. In mijn optiek leren mensen van elke ervaring. Maar hoe zorg je ervoor dat het maximale uit een ervaring geleerd kan worden? Wat maakt het dat mensen willen leren, en wat maakt het dat ze – willen – veranderen?” De scriptie aan het einde van de opleiding schreef hij over samenwerkend leren en de invloed van voorkennis van docenten over metacognitie van leerlingen.

Educational Science & Technology

Bart verhuisde voor zijn Bsc destijds de relatief korte afstand van Woerden naar Utrecht, waar hij aansluitend is blijven wonen. Wel zocht hij voor het vervolg – zijn huidige master – een onderkomen bij een andere universiteit; die van Twente, in Enschede. “Enerzijds was ik op zoek naar een change of scenery, maar het programma aan de UT sprak me ook veel meer aan dan de mogelijkheden in Utrecht: Educational Science & Technology. Ik ben vrij technisch aangelegd, dus de keuze voor Twente was voor mij heel logisch.”

Bart is van jongs af aan met techniek bezig en leerde zichzelf onder meer webdesign – wat hij naast zijn huidige werkzaamheden als freelancer doet. Voor zijn masterscriptie wil hij de rol van artificial intelligence in leerprocessen onder de loep nemen. En ook bij AWAREWAYS vond hij een logische verbinding tussen onderwijs en techniek. “Ik ben aan het ontdekken hoe een en ander ontwikkeld is, en hoe de leerprocessen ingericht zijn.”

“Vanuit mijn achtergrond in de zwemsport weet ik dat de kleinste verandering een groot verschil kan maken, maar zo’n verandering kan voor de één klein en voor de ander heel groot zijn. Daarom is maatwerk nodig. In mijn loopbaan als onderwijskundige wil ik organisaties ondersteunen bij dat soort veranderingen. Daarnaast wil ik ook graag helpen om de interne werkprocessen te stroomlijnen.” Spoken like a true onderwijswetenschapper.

Ook werken bij AWAREWAYS?

Bekijk dan onze actuele vacatures

Wil je meer weten over onze expertiseteams?
Kijk dan op awareways.com/expertise/