Introductie AWAREWAYS ISO-team

12 augustus 2022

Even voorstellen: Jeroen Koppe, expert in ISO

Jeroen loopt al een tijdje bij ons rond en heeft zijn afstudeeronderzoek bij AWAREWAYS met vlag en wimpel gehaald. Met zijn diploma op zak is hij enkele maanden geleden aan de slag gegaan als security officer. Met deze toevoeging is het huidige ISO-team geboren.

We stellen hem graag aan je voor en vertellen je meer over de werkzaamheden van dit belangrijke team.

Veiligheid & informatiebeveiliging 

Jeroen heeft het altijd leuk gevonden om mensen te helpen en ze iets te leren. Hij kwam terecht bij de studie Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht. Een brede studie waarbij zowel de sociale als de fysieke kant van veiligheid aan bod kwam. Al snel ontdekte hij dat zijn interesse bij de menselijke en digitale kant lag. Toen Maarten hem les gaf tijdens zijn minor was er direct een match tussen cybersecurity specialist AWAREWAYS en Jeroen. “Mensen trainen in phishing en digitale veiligheid zodat ze geen slachtoffer worden sprak mij enorm aan.”

Logischerwijs voerde hij zijn afstudeeronderzoek bij ons uit. Hij onderzocht hoe het risicobewustzijn over informatiebeveiliging en het daarnaar handelen vergroot kan worden. Het opzetten en onderhouden van de ISO 27001 speelde hierin een belangrijke rol. 

De ISO 27001, vastgesteld door een onafhankelijke beoordelaar, is een garantie dat de vertrouwelijkheid en integriteit van data – bedrijfskritische informatie, maar bovenal ook klantgegevens – volgens de strenge ISO-normen zijn geborgd. Je leest er hier meer over.

Inmiddels heeft hij zijn diploma behaald en is hij al een paar maanden als security officer aan het werk binnen het ISO-team. Zijn goede gevoel voor samenwerken en zijn behulpzame aard komen hier goed tot zijn recht. “Ik vind het belangrijk dat mensen gaan inzien dat slachtoffer zijn van phishing of online fraude net zo ingrijpend is als bijvoorbeeld een inbraak. Het is belangrijk dat mensen goed geholpen worden en aangifte durven te doen.”

ISO-team

Het driekoppige ISO-team bestaat uit Maarten, Jorik en Jeroen, experts op het gebied van security. Ze zetten zich dagelijks in om processen volgens de ISO-norm in goede banen te leiden en te integreren. “Een ISO-certificaat behalen is meer dan alleen de checklist afronden voor de audits, ofwel de controles. We zien het juist niet als een checklist maar als een aanknopingspunt om na te denken over processen op het gebied van veiligheid in een organisatie. Op deze manier worden werknemers hierin begeleid, en bovendien comfortabel gemaakt in hun verantwoordelijkheid.”

Een belangrijk intern project waar Jeroen op dit moment aan werkt is het integreren van ISO 9001. Een certificering voor het kwaliteitsmanagementsysteem. Een leuke uitdaging waar er in tegenstelling tot de ISO 27001 ook veel wordt gevraagd van alle andere medewerkers. “Veel processen in een bedrijf zijn vanzelf ontstaan of gaan gewoon zo als ze gaan. Voor dit certificaat moeten medewerkers daar over nadenken en hun processen vastleggen.” Met veel plezier begeleidt Jeroen onze medewerkers hierin en staat hij klaar voor alle vragen. 

“Het creëren van een omgeving waar iedereen weet hoe je veilig omgaat met data, veilig informatie verstuurt en incidenten durft aan te kaarten, daar zet ik me graag elke dag voor in.”

Ook werken bij AWAREWAYS?

Bekijk dan onze actuele vacatures

Wil je meer weten over onze expertiseteams?
Kijk dan op awareways.com/expertise/