Overzicht

Actueel

1 oktober 2021

De maand oktober is weer European Cybersecurity Month #ECSM

In de maand oktober zet de Europese Unie de schijnwerpers op het belang van cyberveiligheid. Daarin speelt awareness uiteraard een grote rol. De European Cybersecurity Month (ECSM) is de jaarlijkse campagne van de EU gericht op het bevorderen van cybersecurity onder EU-burgers en -organisaties, en op het verstrekken van informatie, bewustmaking en het delen van ‘best practices’.

‘Cybersecurity is a shared responsibility’

De ECSM-campagne wordt gecoördineerd door het Agentschap voor cyberveiligheid van de Europese Unie (ENISA) en de Europese Commissie, en wordt gesteund door de EU-lidstaten en honderden partners. Dat zijn onder meer regeringen, universiteiten, denktanks, ngo’s, beroepsverenigingen en bedrijven uit de particuliere sector uit Europa en daarbuiten.

Het EU-agentschap voor cyberbeveiliging coördineert de organisatie van de ECSM-campagne door op te treden als “hub” voor alle deelnemende lidstaten en EU-instellingen, en door deskundige suggesties te doen, samenwerkingen te genereren en gemeenschappelijke berichtgeving te bevorderen onder de burgers, bedrijven en overheidsdiensten van de EU.

Sinds de eerste editie in 2012 heeft de Europese cybersecuritymaand als doel partijen uit heel Europa samen te brengen onder de slogan ‘Cybersecurity is a Shared Responsibility’ om zich te verenigen tegen cyberdreigingen. Elk jaar bevordert de campagne niet alleen een veiliger gebruik van het internet voor de EU-burgers, maar de organisatoren stellen ook de kennis en de instrumenten ter beschikking om dat te kunnen doen. Het Agentschap publiceert hulpmiddelen en naslagwerk en geeft deskundig advies over verschillende cybersecurityonderwerpen voor het publiek in de lidstaten.

‘Think Before U Click’ #ThinkB4UClick

‘Think Before U Click’ is het officiële motto van ECSM 2021. Het programma richt zich net als voorgaande edities specifiek op twee thema’s om mensen te helpen bij het identificeren van en voorbereid zijn op cyberdreigingen.

De belangrijkste doelstellingen van de campagne 2021 zijn ervoor te zorgen dat eindgebruikers en organisaties goed geïnformeerd zijn over de mogelijke risico’s van cyberbeveiliging en dat zij online veilig blijven.

  1. First Aid: richtlijnen en adviezen gericht op wat te doen als je slachtoffer wordt van een cyberaanval
  2. Cybersecurity at home: informatieveiligheid thuis, met name in het licht van het toegenomen thuiswerken

De coronapandemie stelt de veerkracht van online veiligheid wereldwijd op de proef, terwijl tegelijkertijd hele grote delen van de beroepsbevolking thuis zijn gaan (en blijven) werken. Ons leven is verschoven naar de digitale dimensie, zodat voorlichting voor online gebruikers belangrijker is geworden dan ooit tevoren. De algemene bedoeling is EU-burgers te helpen een basiskennis te ontwikkelen van de verschillende soorten onlineveiligheids- en privacykwesties.

1-31 oktober European Cybersecurity Month #ECSM

Wil je meer weten en/of meedoen? Kijk voor aanvullende informatie en het volledige programma op cybersecuritymonth.eu.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem contact op via het e-mailadres onder deze link, of via onderstaand formulier.

Neem contact op

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier