Actueel

10 mei 2021

Even voorstellen: Dominique Dinkla, Programma Manager Security Awareness

AWAREWAYS is een snelgroeiende organisatie. We hebben vrijwel doorlopend mooie nieuwe vacatures, en daardoor natuurlijk ook regelmatig nieuwe collega’s. Vandaag stellen we Dominique graag aan je voor, die ons team sinds medio april vanuit haar rol als programmamanager is komen versterken.

“De maatschappij verandert, criminaliteit verandert, en ‘wij’ passen ons daar niet genoeg op aan. De digitale gevaren worden volgens mij enorm onderschat. Veel mensen vinden digitale bescherming snel te moeilijk, te technisch, en krijgen het gevoel ‘ik heb toch niets te verbergen, dus van mij mag iedereen alles weten’. Dat bracht me op het pad van IT en Cyber, waar ik vervolgens mijn achtergrond in psychologie weer heel goed in kwijt kan.”

Psychologie: “Zwart-wit bestaat niet”

Dominique is opgegroeid in het Noord-Hollandse Callantsoog, waar dienstverlening en de horecagedachte (“iemand blij maken met goede service en een mooi product”) er met de paplepel ingegoten werd – haar ouders runnen er een strandtent. Een interesse in psychologie en de wens ook eens buiten een dorp met zo’n 2.000 inwoners te kijken, brachten haar na de middelbareschooltijd in studentenstad Groningen, waar ze een opleiding Psychologie volgde. (Met name groepsdynamica en sociale psychologie trekken de aandacht, wat – flash forward naar nu – de brug naar AWAREWAYS al heel logisch maakt). Die bachelor combineerde ze met een minor: Strafrecht en Terrorismebestrijding.

“In de psychologie is alles grijs. Je probeert menselijk gedrag te meten en daarmee voorspellingen te doen. Je kunt dan vanuit onderzoek namelijk bepaald gedrag verklaren, en verbanden blootleggen: ‘in X procent van deze gevallen levert situatie A gedrag B op.’ Maar die X is nooit 100 procent. Het blijven namelijk mensen.” Opnieuw is de stap naar AWAREWAYS – en de focus op onder meer psychologie en didactische principes om gedragsverandering te faciliteren – snel gemaakt, nietwaar?

“Het recht is daarentegen in de basis zwart-wit. Misdaad X levert boete Y of straf Z op. Maar ook dan krijg je weer te maken met dat grijze gebied, want ook hier heb je te maken met mensen. En met achtergronden, cultuurverschillen, en zelfs de tijdgeest. Wat mij vooral interesseerde is hoe ik de twee onderwerpen – psychologie en criminaliteit, crimineel gedrag – kon blijven combineren.” Na Groningen volgde een master Forensische Criminologie, in Leiden, ingegeven door een gevoel voor rechtvaardigheid, interesse in het oplossen van problemen en een sterk ontwikkeld analytisch vermogen.

Programma Manager Security Awareness

Na Leiden volgde onder meer een stage bij de Recherche (“een hele interessante organisatie én omgeving”), een ICT Management Traineeship bij EVG Start, en gedetacheerde functies als projectmedewerker en procesbeheerder bij de HTM in Den Haag (“optimaliseren van lopende processen vanuit een balans tussen mens en middelen”). Wat altijd bleef is de interesse in criminaliteit, en dan zowel het menselijke aspect als die andere belangrijke ‘stroming’: digitalisering. En, in het verlengde daarvan: cybercrime.

“Er is veel meer digitale inbraak dan woninginbraak, veel meer malware dan geweld op straat. En daar doorheen is natuurlijk veel ruimte voor psychologie: mensenwerk. De maatschappij verandert, criminaliteit verandert, en ‘wij’ passen ons daar niet genoeg op aan. De digitale gevaren worden volgens mij enorm onderschat. Veel mensen vinden zich digitaal beschermen al snel te moeilijk, te technisch, en krijgen het gevoel ‘ik heb toch niets te verbergen, dus van mijn mag iedereen alles weten’. Dat bracht me op het pad van IT en Cyber. En nu bij AWAREWAYS, waar ik in mijn rol als Programma Manager al die interesse- en vakgebieden kan combineren.”

In beginsel is het doel natuurlijk om ervoor te zorgen dat informatieveiligheidsbeleid en -processen bij onze opdrachtgevers zodanig ingericht en opgesteld zijn dat ze voor de gehele organisatie vanzelfsprekend worden. Om daar te komen, spelen sociale psychologie en gedragsprincipes een grote rol. “En daarin valt veel te ontdekken en te leren. Daar krijg ik bij AWAREWAYS ook direct veel ruimte voor. Enerzijds in de ondersteuning bij bestaande opdrachtgevers, en anderzijds al direct met de kick-off van nieuwe campagnes.”

Waarom AWAREWAYS?

Op basis van achtergrond, opleiding en interessegebieden lijkt AWAREWAYS al een meer dan logische roeping – maar je moet vervolgens natuurlijk nog wel bij die bestemming aankomen. Hoe kwamen we bij Dominique op het pad?

“Nadat de wereld ruim een jaar geleden ineens op zijn kop is gaan staan, ben ik na een korte omscholing mijn capaciteiten gaan inzetten in de zorg. In deze functie verleende ik basiszorg aan bejaarden. Ondertussen hield ik ogen en oren geopend, want ik had een andere carrière voor ogen dan die eerste jaren na mijn master. Ik kreeg de tip om binnen mijn netwerk eens wat mensen met interessante functies te bellen. Niet voor openstaande functies, maar ter oriëntatie. Gewoon een halfuurtje praten over hun werk. ‘Wat doe je, waarom, en hoe zien je werkdagen eruit?’. Dat leverde onder meer een gesprek met Robin op, die ik kende van EVG Start.”

“Ze vertelde enthousiast over haar functie, het werk, de omgeving en natuurlijk het bedrijf: AWAREWAYS. En daar viel wel een franc: qua onderwerp, qua organisatie. Enerzijds het regelen, het dienstverlenende, en anderzijds natuurlijk de aanpak rond psychologie – en dan ook nog rond zo’n maatschappelijk enorm belangrijk thema. Het kwam echt allemaal bij elkaar. En vervolgens bleek er ook nog een vacature te zijn!”

Ook werken bij AWAREWAYS?
Bekijk onze actuele vacatures.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.