Actueel

gevolgen cyberaanval

10 september 2021

‘Meerderheid bedrijven vreest de gevolgen van een cyberaanval’

Uit onderzoek van Dell Technologies blijkt dat organisaties meer dan tien keer zoveel data beheren als vijf jaar geleden. Maar liefst 82 procent van de IT- decision makers vreest dat hun bestaande oplossingen voor gegevensbescherming niet alle toekomstige bedrijfsuitdagingen aankunnen.

Global Data Protection index

Uit de Dell Technologies 2021 Global Data Protection Index (GDPI) blijkt dat organisaties voor meer dan een aantal verschillende uitdagingen staan op het gebied van databescherming. Denk onder meer aan de constante dreiging van cyberaanvallen met ransomware en het gebruik van opkomende technologieën zoals cloud-native toepassingen, Kubernetes-containers en kunstmatige intelligentie.

Het GDPI-onderzoek, waarvoor wereldwijd zo’n duizend IT-besluitvormers bevraagd werden, toont met name de complexiteit van gegevensbescherming in het licht van de aanhoudende datagroei. Organisaties beheren in 2021 ongeveer tien keer zoveel data als vijf jaar geleden: van 1,45 petabytes in 2016 tot 14,6 petabytes nu.

Vrees voor cyberaanval

Daarbij is 82 procent van de respondenten bezorgd dat de bestaande databeschermingsoplossingen van hun organisatie niet in staat zijn om alle toekomstige zakelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Die zorgen zijn gegrond, aangezien meer dan 30 procent het afgelopen jaar gegevensverlies heeft gemeld en bijna de helft (45 procent) te maken heeft gehad met ongeplande systeemuitval. Aanvullend maakt 62 procent zich zorgen dat hun bestaande maatregelen voor gegevensbescherming niet toereikend zijn om het hoofd te bieden aan malware- en ransomware-dreigingen.

Van de respondenten is 74 procent het ermee eens dat ze door de groei van thuiswerkende werknemers meer zijn blootgesteld aan gegevensverlies als gevolg van cyberdreigingen. Meer dan twee derde (67 procent) heeft er geen vertrouwen in dat al hun belangrijke bedrijfsgegevens kunnen worden hersteld in het geval van een destructieve cyberaanval of gegevensverlies. Daarnaast zijn de herstelkosten van ransomware-aanvallen sterk toegenomen.

Sterke toename ransomware-aanvallen

Volgens een recent onderzoek van IDC heeft meer dan een derde van de organisaties wereldwijd in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een ransomware-aanval of -inbreuk waarbij de toegang tot systemen of gegevens werd geblokkeerd.

“Ransomware-aanvallen kunnen verwoestend zijn voor mensen en bedrijven en lijken onvermijdelijk, maar daarom moeten we ons daar niet bij neerleggen”, zegt Jeff Boudreau, general manager bij Dell Technologies. “Wij zijn ons ervan bewust dat de inzet nog nooit zo hoog was en dat de taak om gegevens te beschermen complexer is dan ooit. We pakken deze groeiende uitdaging aan door klanten te helpen bij het hanteren van een holistische strategie voor cyberbeveiliging en gegevensbescherming, om zo ransomware en andere cyberaanvallen te identificeren, zich ertegen te beschermen, ze op te sporen, erop te reageren en ervan te herstellen.”

Ransomware en security awareness

Ransomware is ook in de security awareness trainingen van AWAREWAYS een belangrijk onderwerp. Dat begint met training en voorbereiding op phishing, nog altijd de strategie van voorkeurs bij cybercriminelen én de nummer 1 in het verspreiden van ransomware. Onze phishing-software biedt een online platform waarmee aanvallen op een simpele en kosteneffectieve manier kunnen worden gesimuleerd, en geven jouw medewerkers de handvatten om daarmee om te gaan.

We zijn ervan overtuigd dat we met ons team van experts de juiste aanpak hebben om iedere organisatie weerbaar te maken tegen phishing en andere digitale dreigingen. Wil je beter inzicht in het klikgedrag van jouw medewerkers én een concrete aanpak om ze weerbaar te maken tegen de dreigingen van phishing? Lees dan zeker even verder!

Daarnaast kunnen we jouw medewerkers voorbereiden op de uitdagingen van ransomware met onze innovatieve Human Firewall Training, waarin we diverse thema’s – van sterke wachtwoorden en de veiligheid van je werkplek tot phishing en ransomware –  in de gehele organisatie inzetten. Iedere medewerker is immers onderdeel van de veiligheidsketen! In deze collectieve crisisoefening simuleren we een aanval en nemen ze het op tegen gevaarlijke hackers. | Lees meer

Meer weten?

Wil je meer weten over onze visie en aanpak, of de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact op!

Op zoek naar referenties over onze dienstverlening? Op onze pagina met praktijkvoorbeelden kun je zien welke organisaties je zoal voorgingen.