ChatGPT X Awareways: kansen en bedreigingen

19 juli, 2023

ChatGPT x Awareways: nieuwe mogelijkheden in informatieveiligheid

Over de kansen rond ChatGPT kunnen we gemakkelijk een hele serie beginnen. En als je ‘ChatGPT’ vervangt door ‘AI in het algemeen’, wordt de doos van Pandora nog groter. Dus laten we klein beginnen.

We hebben collega’s uit verschillende clusters gevraagd in hoeverre ze ChatGPT al gebruiken en wat ze zien als kansen en gebreken van het revolutionaire taalmodel in de context van hun dagelijkse werk.

De opmars van Artificial Intelligence

ChatGPT is een geavanceerde chatbot. Bij de lancering afgelopen herfst waren early adopters van de toenmalige 3.0 versie vol ongeloof over de enorme mogelijkheden van OpenAI’s vlaggenschip software. De huidige versie 4.0 is een van de krachtigste taalmodellen voor kunstmatige intelligentie ter wereld en kan over werkelijk alles praten.

De aanvankelijke verbazing over de vooruitgang van AI leidde al snel tot bezorgdheid.

Zeker, het biedt enorme mogelijkheden voor innovaties in geavanceerde cyberbeveiliging. Scannen, monitoren en debuggen met behulp van kunstmatige intelligentie biedt veel potentiële ondersteuning voor beveiligingsmaatregelen. Het opent echter ook nieuwe wegen voor de andere kant; die van de cybercriminelen. Next-level phishing, AI-gecodeerde malware, niet van echt te onderscheiden nepnieuws en automatisering van datalekken en identiteitsdiefstal, om er maar een paar te noemen.

De opmars van Artificial Intelligence

ChatGPT door de ogen van…

Laten we eens kijken wat ChatGPT kan toevoegen aan onze dagelijkse routine. We zijn langs de bureaus van onze data analytics, learning & development en gedragspsychologie clusters gelopen om te ontdekken hoe zij de magie van ChatGPT ervaren.

‘Focus op de potentiële voordelen’

“De opkomst van AI kan vergeleken worden met de stoommachine, destijds ook een enorme sprong voorwaarts, die werk efficiënter maakte en productiviteit enorm verhoogde. De maatschappij was toen bang voor banenverlies en dat zien we nu weer. Laten we kijken naar de positieve kanten, en hoe het je dagelijkse routine kan ondersteunen.”

–> Ontdek wat ons DNA team te zeggen had

Pascal Koelemij

‘Pas op voor AI-eenheidsworst’

“Er bestaat een enorm risico dat alle online content door AI-output in eenheidsworst verandert, met als voornaamste overeenkomst dat iedere vorm van originaliteit ontbreekt. Dat komt omdat het in AI de kern ontbreekt aan creativiteit. Het kan, in ieder geval in de huidige versie, menselijke creativiteit eenvoudigweg niet vervangen of zelfs evenaren.”

–> Lees het volledige interview met Learning & Development

Stay tuned… We zullen binnenkort meer van onze clusters bespreken – waaronder gedragspsychologie.
Volg je ons al op LinkedIn? Daar delen we onze nieuwste inzichten op het gebied van security awareness.

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier