De Opmars van A.I.

Door de ogen van cluster Learning & Development

19 juli, 2023

ChatGPT x Awareways: uitdagingen & kansen voor Learning & Development

Met een achtergrond in psychologie, onderwijs, UX/UI en gamification is het L&D-team altijd op zoek naar manieren om onze security awareness programma’s te verbeteren, vanuit onderzoek op het vlak van duurzame gedragsverandering.

Als het doel is om uitdagende nieuwe interventies aan te bieden in ons leerplatform, altijd gericht op maximale leerefficiëntie, hoe kan een AI-tool als ChatGPT die missie ondersteunen?

ChatGPT als klankbord

“Pascal Koelemij: “Het eerste wat in me opkomt, is dat ChatGPT heel snel en op een ongecompliceerde manier een schat aan inspiratie genereert. Als je een bepaalde vraag wil stellen of een bepaald onderwerp wil benaderen, kan AI je enorm helpen.

“Een ander voorbeeld is dat als ChatGPT een vraag kan beantwoorden op basis van een stuk relevante context, dat dan een goede eerste test is of een gebruiker op ons security awareness platform dat ook zal kunnen. In de eerste plaats gebruiken we het programma dus als klankbord. Dat is ook waar ik de huidige beperkingen zie. Want hoe interessant het ook is, we zijn nog niet in de buurt van het volledige potentieel.”

Pascal Koelemij
'Als je het hebt over de productie van content, levert ChatGPT in het beste geval halffabricaten.'

AI-eenheidsworst

“De beste manier om bruikbare input uit ChatGPT te halen is wat mij betreft op een van de volgende twee manieren. Het is ofwel ‘menselijk gegenereerd, AI gevalideerd’ of andersom, ‘AI gegenereerd, menselijk gevalideerd’. ChatGPT als klankbord is een voorbeeld van die eerste; je stelt een stuk content op en gebruikt AI om de kwaliteit en bruikbaarheid te beoordelen. De andere route zou zijn om een prompt te schrijven voor ChatGPT, waarbij je het vraagt om met een stuk content te komen. Waar je dan zelf op gaat schieten.”

“Als je het hebt over de productie van content, levert ChatGPT in het beste geval halffabricaten. Er is wat mij betreft dan ook een enorm risico dat alle online content  op termijn verandert in eenheidsworst, met als voornaamste overeenkomst dat iedere vorm van originaliteit ontbreekt. Dat komt omdat er niet voldoende creativiteit is.”

Creativiteit

“Als we ChatGPT bijvoorbeeld vragen om een creatieve nieuwe naam te bedenken voor een van onze skill games, dan stelt het ‘creatief’ gelijk aan ‘gebruik alliteratie’ en komt het met een lijst van tientallen volstrekt nutteloze suggesties. Zelfs als je volgende vraag ‘gebruik geen alliteratie’ is, dan komt het programma nog terug met ‘Amazing Awareness Adventure’. Het kan menselijke creativiteit (nog) niet vervangen, of zelfs maar evenaren. De truc om er het beste uit te halen is om de output te benaderen als precies dat: halffabricaat.”

“Als je het programma vraagt om wat ideeën te genereren, dan kan dat zeker een springplank bieden. Maar als je vraagt om daadwerkelijke, bruikbare output, biedt het hoogstens een stap in de goede richting. Dat wil zeggen, het kan je dan een idee geven van waar je niét naar op zoek bent. Dat is in zekere zin nuttig, maar nauwelijks een argument om je interne copywriter te gaan vervangen.”

“Natuurlijk moeten we de potentie van ChatGPT ook niet negeren. Overschat niet, maar onderschat ook niet, zeg maar. Na verloop van tijd komt er een ‘productiviteitsplafond’ waarbij de tool ingebed raakt in dagelijkse routines. Voor nu is het goed om kritisch te zijn, de tool te gebruiken voor wat het is en een oogje op nieuwe ontwikkelingen te houden. En: zorg dat je solide basisregels hebt voor het gebruik van AI. Die hebben we.”

'Het kan menselijke creativiteit (nog) niet vervangen, of zelfs maar evenaren.'
'Behandel AI-tools als een goed geïnformeerde maar overmoedige vriend.'

Awareways x ChatGPT: security maatregelen

NuAI steeds meer gemeengoed wordt en er wordt gewerkt aan wettelijke kaders, hebben we ook bij Awareways enkele basisregels opgesteld voor het gebruik ervan. Werken met AI is natuurlijk geenszins verboden en er is een ChatGPT-4 account beschikbaar, maar zoals bij al onze werkzaamheden is informatiebeveiliging een topprioriteit. We omarmen de vooruitgang, maar hebben wel interne afspraken om er verantwoord mee om te gaan.

Om ervoor te zorgen dat iedereen weet hoe dat zich verhoudt tot het gebruik van AI, hebben we op kantoor een lijst met do’s en don’ts opgesteld. Een dynamische lijst die steeds verandert, want AI blijft zich snel ontwikkelen.

De lijst bevat DO’s als ‘gebruik het om nieuwe inzichten te creëren’ en ‘wees je bewust van de beperkingen van het systeem en de kans op fouten’. “Behandel AI-tools als een goed geïnformeerde maar overmoedige vriend“, is de belangrijke boodschap.
DON’TS zijn onder andere ‘voer geen gevoelige gegevens in’ (intern, persoonlijk of klantgerelateerd) en ‘neem de antwoorden niet meteen als waarheid aan’.

Concluderend

“Uiteindelijk is het vooral belangrijk om te begrijpen dat we geen magie moeten verwachten van een tool die vertrouwt op kennis en context die er al is”, zegt Pascal. “ChatGPT’s bron voor alle output is het bestaande internet, en zelfs dan nog met beperkingen, dus een bron vol kennis die al bestaat, die al beschikbaar is. Het zal dus niet met iets baanbrekends komen, omdat het niet met iets baanbrekends werkt.”

“Nog belangrijker: als we dat relateren aan informatieveiligheid en vooral security awareness, er nooit een eindstation zal zijn. We zullen nooit een punt bereiken waarop niemand ooit nog op een slechte link in een e-mail zal klikken. ‘We hebben het gehaald, we zijn op 100 procent veiligheid’ is simpelweg geen realistische bestemming.”

“De volwassenheid van elke organisatie, elke beveiligingscultuur, heeft geen plafond. Het meest volwassen dat je kunt worden is klaar zijn voor alle huidige bedreigingen en uitdagingen terwijl je je ook nog voorbereidt op uitdagingen om de hoek, of op zijn minst erkent dat er nieuwe uitdagingen zullen komen. Bewustwording is een continue inspanning, waarbij verandering de enige constante is.”

'ChatGPT's bron voor alle output is het bestaande internet, dus een bron vol kennis die al bestaat.'

Wees ons te vinden!

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan gerust contact op!