19 januari 2024

Belang van de forgetting curve in security awareness trainingen

De forgetting curve van Hermann Ebbinghaus (1885) is een ware klassieker. Een van de grondleggers van de experimentele psychologie. Ook vandaag de dag houdt de theorie stand (Murre & Dros, 2015).

De curve illustreert hoe nieuw geleerde informatie uit ons geheugen vervaagt. De meeste kennis wordt vergeten kort na het leren. Dit is bijzonder relevant in de wereld van cybersecurity training, waar het behoud van informatie letterlijk het verschil kan betekenen tussen veilig blijven of weer kwetsbaar zijn voor aanvallen. 

Hoe kan je hier rekening mee houden tijdens jouw leerprogramma?

Een illustratie die laat zien dat 1 op de 3 medewerkers nooit op een phishing link klikt.

1. Frequentie van herhaling

Om de gevolgen van de forgetting curve tegen te gaan, is regelmatige herhaling van belang. Dat betekent dat je leerprogramma regelmatige updates en herhalingstrainingen moet bevatten om de kennis fris en toepasbaar te houden. 

2. Praktische toepassing

Het toepassen van geleerde lessen in realistische scenario’s helpt bij het versterken van het geheugen. Simulaties van phishing-aanvallen of het veilig instellen van wachtwoorden maken deel uit van een effectief programma.

Iedere vorm van herhaling zorgt voor betere retentie van kennis.

3. Betrokkenheid & Interactiviteit

Gebruik interactieve elementen zoals quizzen en skill games om deelnemers actief betrokken te houden. Verschillende vormen van oefening verhoogt de kans dat ze de informatie onthouden en toepassen. 

4. Persoonlijke relevantie

Maak de inhoud relevant voor de dagelijkse activiteiten van de deelnemers door leerinterventies herkenbaar en persoonlijk te maken.

Als ze zien hoe cybersecurity hun werk en persoonlijk leven beïnvloedt, zijn ze meer geneigd om aandacht te besteden aan het leermiddel. En hoe meer tijd iemand interacteert met de inhoud, hoe groter de kans is dat een stuk informatie wordt onthouden. 

5. Genoeg tijd tussen herhalingen

Om een herinnering sterker te maken op lange termijn, moet er voldoende tijd tussen de herhalingen zitten. Als nieuw geleerde informatie te vroeg herhaald wordt, is de herinnering nog te vers en zal de herhaling minder bijdragen aan het versterken van de herinnering. Als je iets één jaar na het moment van leren nog wil reproduceren, is de ideale interval tussen twee repetities 21 dagen (Cepeda,Vul, Rohrer, Wixted, & Pashler, 2008).

Door rekening te houden met de forgetting curve, zorg je ervoor dat jouw security awareness programma niet alleen informeert, maar daadwerkelijk gedrag verandert ten goede van een volwassen veiligheidsorganisatie.

Meer informatie over onze aanpak? Lees dan meer over Wave.

Referenties

  • Cepeda, N. J., Vul, E., Rohrer, D., Wixted, J. T., & Pashler, H. (2008). Spacing effects in learning: A temporal ridgeline of optimal retention. Psychological Science, 19(11), 1095-1102. DOI: 10.1111/j.1467-9280.2008.02209.
  • Ebbinghaus, H. (1885). Über das Gedächtnis. Leipzig: Dunker.
  • Murre J. M. J., & Dros, J. (2015). Replication and Analysis of Ebbinghaus’ Forgetting Curve. PLoS ONE 10(7): e0120644. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0120644

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier