Actueel

7 februari 2018

Awareways zet zich in voor cybersecurity in de Rotterdamse haven

Deze week vierden FERM Rotterdam en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de eerste verjaardag van hun samenwerking. Maar wat is FERM, en wat is de link met Awareways?

Port Cyber Resilience Programma

FERM is de naam van het Port Cyber Resilience Programma in Rotterdam, een initiatief van de gemeente, de politie, ondernemersvereniging Deltalinqs en Havenbedrijf Rotterdam. FERM staat voor stevig, standvastig en sterk. Geen afkorting, maar de Rotterdamse vertaling van resilience. Ook het NCSC is een belangrijke partner, wat afgelopen week aanleiding gaf voor bovenstaande foto.

FERM en Awareways

Onderdeel van het FERM-initiatief is een online platform om bewustwording rondom cybersecurity en het delen van kennis en kunde tussen partners te stimuleren: ferm-rotterdam.nl. Awareways is partner van FERM en speelt een ondersteunende rol in de communicatie.

Concreet helpen we met het organiseren van de periodieke Port Cyber Cafés voor partijen uit het hele ecosysteem, met sprekers over cybersecurity, cyber quick scans voor bedrijven en het delen van lessons learned. Het thema van de tweede editie was awareness, waarbij Awareways-directeur Maarten Timmerman als één van de sprekers het podium betrad. Ook werd er in november een grote en succesvolle cyberoefening georganiseerd waar we verslag van deden: CyberNautics2017.

Daarnaast heeft Awareways een rol in de redactie van ferm-rotterdam.nl. Daar vind je nieuws, achtergronden, interviews en tips vanuit en over de dagelijkse praktijk. Zo vindt je er informatie over de privacy-campagne van de Autoriteit Persoonsgegevens, een leidraad voor Responsible Disclosure-beleid en praktische hulp voor het opstellen van een informatiebeveiligingsplan.

Storage Spoofing

Eén van de actuele thema’s die we op het online platform van FERM onder de aandacht brengen is Storage Spoofing, een belangrijk onderwerp dat ook hier apart uit willen lichten. Storage Spoofing is een verzamelterm voor verkoop van niet-bestaande opslagcapaciteiten en voorraden van grondstoffen en materialen in terminals in het Rotterdamse havengebied. De doelgroep zijn in de eerste plaats de (inter)nationale ondernemers en potentiële kopers die producten aangeboden worden die niet blijken te bestaan. Daarnaast zijn bedrijven die zelf opslagterminals in het havengebied hebben slachtoffer van deze vorm van fraude, omdat hun naam en netwerk door cybercriminelen misbruikt wordt.

In de FERM-serie over Storage Spoofing hebben we diverse artikelen gepubliceerd om deze variant van cybercrime onder de aandacht te brengen en het bewustzijn bij ondernemers in het havengebied te verhogen. Ons voornaamste doel is proactieve preventie.

Je vindt de volledige serie op ferm-rotterdam.nl/storage-spoofing.

Awareways en communicatie

Awareways weet hoe belangrijk de rol van communicatie is voor het slagen van beleid en focust daarom op de menskant van informatieveiligheid, met doeltreffende maatregelen om bewustzijn te vergroten en beveiligingsrisico’s te verkleinen. Security awareness vereist specifieke kennis, direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Naast onze pakketten aan online leermodules en trainingen is een volledige communicatiestrategie daarom ook onderdeel van de mogelijkheden.

Het succes van een campagne is sterk afhankelijk van de wijze waarop de boodschap wordt verpakt. Awareways heeft de kennis en kunde in huis om samen met uw organisatie een passende communicatieboodschap te ontwikkelen én uit te dragen.

Lees wat Awareways voor jou kan betekenen.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.