10 april 2024

Awareways Connect: Terugblik op de eerste editie en een blik op de toekomst

Waarom organiseren we Awareways Connect? We wilden een bijeenkomst creëren waar onze opdrachtgevers elkaar kunnen ontmoeten en we kennis kunnen delen over observaties en innovaties. Tijdens de eerste editie van Awareways Connect op 5 maart hebben we onze focusgebieden belicht en afgesloten met interactieve sessies waarin opdrachtgevers gezamenlijk in gesprek gingen over stellingen. We vertellen je graag meer over de onderwerpen die aan bod kwamen.  

Digital Dexterity

Binnen Awareways is er grote aandacht voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden bij onze opdrachtgevers, ook wel bekend als ‘digitaal fit zijn’. Deze vaardigheden zijn onlosmakelijk verbonden met veilig werken en dragen bij aan het vermogen om veilig te werken, blijkt uit de cultuurscans bij verschillende opdrachtgevers. Hierin is te zien dat er een duidelijke relatie is tussen de mate van digitaal vaardig werken versus veilig werken. Met andere woorden; hoe vaardiger je bent, hoe makkelijker het is om veilig te leren werken.

Vanwege de groeiende vraag naar deze vaardigheden, hebben we samen met Evides twee nieuwe micro leermodules ontwikkeld die medewerkers helpen om digitaal vaardig te worden: Digitaal fit werken en vaardigheden ontwikkelen. In de microlearningmodule ‘Digitaal fit werken’ leren medewerkers onder andere het belang van efficiënt en effectief werken, online samenwerken en de afspraken die hierbij komen kijken. Daarnaast delen we kennis over het gebruik van relevante online tools, zoals tips voor mailboxbeheer, bestandsopslag en het belang van sneltoetsen.

In de micro leermodule digitale vaardigheden wordt de nadruk gelegd op veilig werken binnen veranderende omstandigheden. Medewerkers leren begrijpen waarom het bijhouden van kennis en nieuwsgierigheid naar technologische oplossingen essentieel is, het belang van leren van collega’s, en hoe ze creatieve oplossingen kunnen bedenken voor digitale uitdagingen. Het uiteindelijke doel van deze micro leermodule is om medewerkers digitaal vaardiger te maken, met als resultaat een veiligere werkomgeving. 

Awareways Connect 2024

Just in Time Learning

Een ander essentieel aspect waar Awareways zich intensief op richt, is het concept ‘Just in Time Learning’. Dit houdt in dat we kennis leveren op het moment dat het nodig is. Momenteel implementeren we dit actief met onze adaptive phishing simulatie. Hierbij wordt de complexiteit afgestemd op de individuele gebruiker. Dit betekent dat mensen die minder goed zijn in het herkennen van phishing emails, de ‘serial clickers’, niet steeds dezelfde soort e-mails ontvangen maar uitdagingen krijgen die beter passen bij hun niveau. Het doel hiervan is om een optimale leerervaring te bieden door de uitdaging af te stemmen op de vaardigheden van de individuele gebruiker. 

Awareways Connect 2024

Project Holy Grail

Tot slot richten we ons op een uitdagend en ambitieus project: Project Holy Grail. Project Holy Grail heeft als doel één meetwaarde te creëren die het risico van medewerkers in kaart brengt. Door slim onze fundamentele datastromen op een rijtje te zetten krijgen we een eindproduct dat meer waard is dan de som van zijn delen. Eén meetwaarde maakt sneller duidelijk wat de stand van zaken is, en men krijgt een beter idee hoe de verschillende interventies op elkaar inhaken en elkaar kunnen versterken. Het doel is een holistische benadering van risicobeoordeling en het volwassenheidsniveau van medewerkers. 

Met behulp van tools zoals de cultuurscan en de phishing simulatie, en het verzamelen van additionele objectieve data, (denk aan aantal meldingen) willen we het bewustzijn vergroten en gedrag positief beïnvloeden. Deze holistische aanpak stelt ons in staat om nog effectiever te worden in het bevorderen van een veilige werkomgeving. 

Awareways Connect 2024

Meer weten over onze focusgebieden op het moment en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!