Actueel
01 juli 2021
Even voorstellen: Annemarie Schaefers, Data Analyst
Vandaag stellen we graag Annemarie Schaefers aan je voor, die ons team sinds het voorjaar vanuit haar rol als Data Analist is komen versterken. Strikt genomen inmiddels al geen ‘nieuwe’ collega meer dus, maar de ervaring van de eerste maanden biedt een mooie kans om haar werkzaamheden wat verder toe te lichten.
“Het team van Data Analisten evalueert doorlopend de gegevens van onze campagnes, om te onderzoeken wat beter kan. En dan natuurlijk zowel op het gebied van informatieveilig gedrag bij onze opdrachtgevers, al binnen de processen van onze eigen aanpak.”
Achtergrond & opleiding
Annemarie behaalde haar diploma Toegepaste Wiskunde aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ze ook een minor Data Science volgde. De nieuwe lichting studenten begeleidt ze vanuit haar rol al student-assistente, waar ze door de HvA voor benaderd is.
In september start haar premaster Business Analytics aan de VU Amsterdam, in de tussentijd is ze alvast twee dagen in de week bij Awareways actief in ‘het veld’ – wat ze naast de nieuwe opleiding ook zal blijven doen.
“Wiskunde koos ik vanuit persoonlijke interesse; ik ben dol op puzzels maken, dingen oplossen, de juiste routes vinden in een complex systeem.” Financiële wiskunde was in dat traject een optie, maar dan kom je al snel op het pad van banken en geldstromen. “Liever ga ik met datasets aan de slag, om te kijken waar de verbeterpunten zitten. Data Science en Machine Learning met behulp van de programmeertalen R en Python.”
Data Science
“Vanuit de minor Data Science ontdekte ik namelijk een tweede passie: programmeren. Eigenlijk heel logisch, want dat ligt in het verlengde van dat oplossen. Creatieve routes vinden van A naar B om processen te stroomlijnen. Er zijn oneindige mogelijkheden, maar veel routes lopen ook vast – en dat is natuurlijk ook een vorm van creatief puzzelen.”
“Nu werk ik vooral in R, voor analyses van de programma’s die we voor onze opdrachtgevers opleveren. Processen analyseren, omzetten in rapportages, en een werkwijze ontwikkelen waarin dat sneller en zelfs geautomatiseerd kan. We zijn daarom bezig met een dashboard, en dat vind ik zelf erg boeiend.” ‘We’ is in deze context het team met Jan-Willem, onze data scientist en research & development analyst gespecialiseerd in (de preventie van) phishing, en Daniël – die we nét aan je voorgesteld hebben.
Programmeren en processen verbeteren
“We hebben bijvoorbeeld tal van rapportages voor klanten, van de Awareways culture scan tot de phishing modules. Dat willen we in een overzichtelijk dashboard plaatsen, waar je op verschillende niveaus rapportages uit kan halen. De gegevens komen als rauwe data binnen, we analyseren een Excel-file in R, zetten het om in HTML en maken vervolgens een vertaling naar Word – wat dan in PDF wordt opgeslagen. Met het dashboard willen we die stappen reduceren. Zodoende wordt het ook toegankelijk voor de programmamanagers: zij kunnen er direct toegankelijke, bruikbare informatie halen om samen met de opdrachtgevers de vorderingen te analyseren, en waar nodig de interventies nog scherper in te zetten.”
Daarnaast is ook een continue kwaliteitscontrole onderdeel van data-analyse. Zijn de resultaten betrouwbaar? Is alles bruikbaar voor de volgende fase? “Een phishing simulatie levert bijvoorbeeld onvermijdelijk ook clicks op die niet bruikbaar zijn voor de rapportages. Die kunnen we eruit halen, zodat je een correcte weerspiegeling van het gedrag krijgt. Vervolgens zien we in die data verschillende groepen ontstaan. Het is aan ons om dieper in de mogelijke verbanden te duiken. Deelnemers die al veel weten over een bepaald onderwerp, kun je vervolgens gerichter een andere route geven in de volgende interventie.”
Waarom AWAREWAYS?
Zo’n dashboard ontwerpen en ontwikkelen is voor Annemarie niet nieuw. Voor de HvA werkt ze aan een omgeving voor onderzoekers van de hogeschool zelf. En voor haar afstudeerproject bij KLM ontwikkelde ze een voorspellend model van binnenkomende componenten in de zogeheten repairshops. Daar zijn niet alleen de toestellen van KLM, maar ook de vloot van zo’n 50 andere vliegmaatschappijen op aangesloten. Het model dient als hulpmiddel om de logistiek van al die verzoeken beter te kunnen plannen.
“Ik zit nog tussen studies, maar wilde al heel graag iets binnen mijn vakgebieden gaan doen – zeker gezien de premaster pas in september start. Er waren diverse mogelijkheden, maar de uitdaging bij Awareways sprak me het meeste aan. Ik kan niet alleen direct met mijn vakgebied aan de slag, maar kom ook in een omgeving waar ik veel kan leren.”
Security en Privacy zijn in de basis nieuwe onderwerpen, maar de werelden van het praktische programmeren en het sociaalpsychologische van awareness en gedragsverandering spreken haar erg aan. “Natuurlijk dook ik ook in de literatuur en de studies aan de basis van onze aanpak, en lees ik boeken zoals Ik weet je wachtwoord van Daniël Verlaan en Het is oorlog maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk. De menselijke kant vind ik namelijk heel boeiend. Je kan nog zoveel puzzels oplossen en zorgen dat het technisch in orde is – waarbij machine learning en R enorme inzichten geven – maar computers worden uiteindelijk door mensen aangestuurd. Het is van enorm belang dat dit soort bedrijven bestaan, en daar werk ik heel graag aan mee.”
Ook werken bij AWAREWAYS?
Bekijk onze actuele vacatures.