Maandag 24 t/m vrijdag 28 januari 2022

DATA PRIVACY WEEK: GEGEVENSBESCHERMING & TIPS VOOR STERKE WACHTWOORDEN

Data Privacy Week is een internationale inspanning om bedrijven aan te moedigen privacy te respecteren, gegevens te beveiligen en (meer) vertrouwen mogelijk te maken.

AWAREWAYS legt de focus deze week op sterke wachtwoorden – met tips, adviezen en zelfs -tijdelijk- een interactieve password shooter.

Data Privacy Week

Al 15 jaar lang staat 28 januari in de EU bekend als Data Protection Day, gekozen op de datum waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag door de Raad van Europa werd ondertekend. Het voornaamste doel is om burgers beter te informeren over hun rechten betreffende het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties.

De dag wordt inmiddels wereldwijd ‘gevierd’ en heet buiten Europa Data Privacy Day. De internationale inspanning om bedrijven aan te moedigen privacy te respecteren, gegevens te beveiligen en (meer) vertrouwen mogelijk te maken, is inmiddels geëvolueerd naar een hele week.

Cyberaanval met ransomware

‘Ik heb toch niets te verbergen?’

Privacy staat voor persoonlijke vrijheid, zelf bepalen wie welke informatie over jou krijgt en de wens om onbewaakt te kunnen leven. In de context van informatieveiligheid spreken we vooral over persoonsgegevens en de bescherming daarvan: wie heeft welke informatie en waarom?

In Europa zorgt de privacywet (de AVG: Algemene verordening gegevensbescherming) dat persoonsgegevens beter worden beschermd. Organisaties hebben serieuze verantwoordelijkheden en worden daar streng op gecontroleerd, met potentieel stevige boetes wanneer regels onvoldoende worden nageleefd. Daarnaast is er een expliciet onderdeel over informatievoorziening: bedrijven en overheden moeten in heldere taal uit kunnen leggen welke gegevens ze gebruiken, terwijl wij als consument sterkere privacyrechten krijgen.

Lees meer over het belang van privacy

Het belang van sterke wachtwoorden

Een goed en sterk wachtwoord verzinnen vindt iedereen lastig. Logisch, want we hebben zakelijk en privé heel veel verschillende accounts en de eisen voor een sterk wachtwoord lijken alsmaar strenger te worden. Ze moeten langer, complexer en bijvoorbeeld een verplichte combinatie van letters, cijfers en speciale tekens bevatten.

Die strenge eisen zijn er niet voor niets. Wachtwoorden zijn de toegang tot je e-mail, je digitale werkplek en al je accounts online en dus een geliefd doelwit van criminelen. Het is daarom cruciaal om een sterk en vooral lang wachtwoord te bedenken, dat je niet gebruikt voor meerdere accounts.

Lees onze 5 tips voor sterke wachtwoorden hier

Wachtzinnen en wachtwoordmanagers

Een sterk (= uniek en voldoende lang) wachtwoord hoeft niet ingewikkeld te zijn, zoals ‘VdL_84H*-@0qR’. Integendeel, drie willekeurige woorden of een kort zinnetje zijn minstens zo slim. Kies bijvoorbeeld ‘frietpan-KOEKBLIK-racewagen’: 27 karakters, een mix van grote en kleine letters, twee leestekens; zo goed als onkraakbaar.

Tip: Gebruik een wachtwoordmanager zoals LastPass of 1Password. Dat zijn apps die werken als digitale kluis, afgesloten met één overkoepelend wachtwoord. Je kunt ze gebruiken om jouw sterke wachtwoorden op te slaan, en om automatisch nieuwe passwords te bedenken.

Tegenwoordig zijn er ook veel anti-virus softwares en VPN-clients die een pakket aanbieden inclusief password manager. Een soort all-in-one securitypakket voor thuis dus! Voorbeelden zijn NordVPN en Bitdefender.

Probeer de AWAREWAYS Password Shooter!

AWAREWAYS password shooter

Klik op bovenstaande afbeelding om de game te starten
(let op: werkt alleen op desktop, openbare toegang loopt tot eind maart 2022)

Security & privacy thuis

Je staat er niet altijd bij stil, maar ook achter je eigen voordeur is privacy enorm belangrijk. Onveilige netwerken, slimme webcams die op afstand worden overgenomen, techgiganten die meeluisteren met je slimme speakers: in een smart home is steeds meer apparatuur met het internet verbonden. Daarom: 5 tips om je slimme apparatuur veilig te houden.

Lees onze 5 tips rond privacy in je smart home

Over AWAREWAYS

Dagelijks verwerk, analyseer en dupliceer je informatie, maar hoe doe je dat op een veilige en integere manier? AWAREWAYS traint medewerkers van organisaties om in al hun werkzaamheden – maar ook privé – informatiebewust te werken (cybersecurity, privacy, compliance en integriteit).

Door de inzet van experts op het gebied van psychologie, communicatie, gamification, didactiek en design ontwikkelen we awarenessprogramma’s voor organisaties als Heineken, het Stimuleringsfonds, Ministerie van Justitie & Veiligheid, Belastingdienst, Allianz, Schiphol en de Volksbank. In onze aanpak spelen communicatie (storytelling), vormgeving en creativiteit een cruciale rol.

AWAREWAYS

Euclideslaan 141 3584 BR Utrecht
+31 (0)30 227 14 67
info@awareways.com

Contactformulier